Eén ding hebben we in ieder geval met Queen Elizabeth gemeen: net als wij is de vorstin dol op chocolade. Op vakantie in Balmoral Castle kreeg ze deze chocolademousse voor het eerst voorgeschoteld. Sindsdien is het haar favoriete dessert. En lucky us, de voormalige chef-kok van Hare Majesteit deelt het recept voor deze overheerlijke chocolademousse.
Balmoral Castle
Deze favoriet van The Queen ontstond toen ze verbleef Balmoral Castle in Schotland. Voormalig chef-kok Darren McGrady moest ter plekke een dessert verzinnen dat zou voldoen aan de hoge standaard van de royals. Hij kwam op de proppen met een met likeur doordrenkte chocolademousse. En dat klinkt net zo goed als het is, zo vond ook Hare Majesteit. Want sindsdien is Queen Elizabeth hooked aan dit overheerlijke toetje.
"We wisten nooit of de koninklijke familie uit eten zou gaan, in de heuvels zou gaan barbecueën of bleef dineren op Balmoral en dat we gerechten moesten bereiden die overal op het landgoed konden worden geserveerd", herinnert McGrady zich. Ter ere van het jubileum van The Queen bracht hij het recept naar buiten. Het mag dan wel een koninklijk dessert zijn, dit royal recept is door iedereen te maken.
Ingrediënten
- 170 gram pure chocolade
- 300 milliliter volvette slagroom
- 5 eierdooiers
- 5 eiwitten
- 1 theelepel oploskoffie
- 2 eetlepels Drambuie (of likeur naar keuze)
- 1 eetlepel kokend water
Zo maak je de chocolademousse
Smelt de chocolade in een grote kom, zorg dat de vloeibare chocolade niet oververhit raakt.
Doe de koffie in een kleine kom en los op in het kokende water.
Klop de eidooiers door de chocolade. Voeg vervolgens de opgeloste koffie en de Drambuie toe, meng goed.
Klop de slagroom stijf, totdat er pieken blijven staan.
Klop ook de eiwitten stijf, totdat er pieken blijven staan.
Spatel de double cream met een metalen lepel door het chocolademengsel, gevolgd door de opgeklopte eiwitten.
Blijf spatelen tot er geen witte stukjes room of eiwit meer te zien zijn. Giet het mengsel dan in een decoratieve serveerschaal.
Zet de mousse minimaal drie uur in de koelkast om de chocolademousse op te laten stijven.
Wanneer de chocolademousse is opgestijfd, is het tijd om te decoreren. Maak rozetten van slagroom en maak af met chocoladekrullen.
Dit recept is genoeg voor ongeveer acht porties. Enjoy!
Bekijk hieronder de video van chef-kok Darren McGrady, waarin hij laat zien hoe hij de chocolademousse maakt.
- Town & Country
- Brunopress, Pexels
- YouTube Darren McGrady