Glamour met een knipoog

Studiekeuze: vertrekt kroonprinses Elisabeth opnieuw naar het buitenland?

Haar jaar op de militaire opleiding heeft Elisabeth bijna afgerond.

Belgische prinsen en prinsessen

Het afgelopen jaar zagen we prinses Elisabeth van België vaker kruipend door de modder in haar militaire uniform dan wuivend naar het publiek in een chic jurkje. Inmiddels heeft de kroonprinses haar jaar aan de Koninklijke Militaire School bijna afgerond en kan de toekomst van de jonge royal er weer heel anders uit gaan zien.

Leerling-officier

Na haar middelbareschooltijd in Wales – prinses Alexia pakt nu haar koffers om naar dezelfde kostschool te gaan – maakte kroonprinses Elisabeth van België de keuze om 'Sociale en Militaire Wetenschappen' te studeren. Maar bij die 'wetenschappen' kwamen ook heel wat praktijklessen kijken: omgaan met wapens, kaartlezen, vloeren schrobben en in volledige militaire uitrusting rondrennen behoorden allemaal tot het vakkenpakket. Daarnaast leerde ze over militaire grondvorming, psychologie, sociologie en geschiedenis. Geen verkeerde basis voor iemand die naast future queen ook de toekomstige opperbevelhebber van de Belgische strijdkrachten is.

Beeld: Brunopress

"Het fysieke aspect vormt in verhouding met de rest van de opleiding maar een klein onderdeel – ze heeft dus niet de hele tijd met camouflagekleuren op haar gezicht rondgelopen – maar dat jaar is zeker geen walk in the park geweest. Zo moest de prinses elke dag bijzonder vroeg opstaan – voor 6 uur ‘s morgens – en had ze weinig vrije tijd", omschrijft koningshuisdeskundige Jo De Poorter in Het Laatste Nieuws.

Beeld: Brunopress

Volgende opleiding

De opleiding duurt normaal gesproken vijf jaar, maar prinses Elisabeth heeft ervoor gekozen om één jaar mee te draaien op de academie. Op 21 juli sluit de kroonprinses haar militaire ervaring af door mee te paraderen in het nationale defilé. En wat wordt dan de volgende stap voor de toekomstige koningin der Belgen?

Het paleis heeft er nog niets over prijsgegeven, maar er wordt genoeg gespeculeerd. De verwachting is dat Elisabeth, in tegenstelling tot Amalia, geen gap year neemt, maar zich voor september inschrijft aan een universiteit. Welke universiteit en welke opleiding het wordt, is dan nog de vraag. Na haar stoere eerste stap om naar de militaire academie te gaan, wordt verwacht dat de kroonprinses opnieuw een verstandige keuze maakt die past bij haar toekomstige beroep. Iets in de richting van bestuurskunde, politieke wetenschappen of internationale betrekkingen dus. En volgens Het Laatste Nieuws zit het er dik in dat prinses Elisabeth daarvoor, na haar schooltijd in Wales, opnieuw naar het buitenland vertrekt.

De grens oversteken lijkt een logische stap. Prestigieuze universiteiten zijn er genoeg, Elisabeth vindt er meer anonimiteit dan in haar thuisland en kan haar internationale netwerk verder uitbreiden. Bovendien hoeft de kroonprinses dan niet voor een Franstalige of Nederlandstalige universiteit te kiezen, iets wat een hoop discussie onder haar onderdanen kan voorkomen. Koning Filip volbracht zelf zijn studietijd in het Engelse Oxford en het Amerikaanse Stanford.

Prins Gabriël

Het oudste broertje van prinses Elisabeth, prins Gabriël, heeft zijn middelbareschooltijd er inmiddels ook op zitten. Maar ook van dit koningskind is niet bekend wat hij na de zomervakantie gaat doen. De sportieve 17-jarige bevindt zich liever op het hockeyveld dan met zijn neus in de studieboeken, dus wellicht kiest hij net als zijn zus voor de Koninklijke Militaire Academie, waarvan het fysieke aspect hem aanspreekt. Of vergezelt hij straks prinses Amalia bij internationale stages en goed beveiligde rondreizen? De volgende generatie royals is hard op weg naar de volwassenheid!

Prins Emmanuel, prins Gabriël, kroonprinses Elisabeth en prinses Eleonore. Beeld: Brunopress.
Misschien ook voor jou:
Hoe prinses Amalia het voorbeeld van prinses Elisabeth volgt
Royalty
  • HLN
  • Brunopress