De bruidstaart van Charles en Diana is na 40 jaar nog altijd niet op

Binnenkort wordt weer een van de resterende taartpuntjes geveild. Yum...

Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat prins Charles en Lady Diana Spencer elkaar het jawoord gaven – maar de spectaculaire bruidstaart van het paar is nog altijd niet op. Wie wil er nog een hapje?

Geen monument

Aan Dave Avery, hoofdbakker bij de Koninklijke Marine, kwam de eer toe om de bruidstaart voor hét grote huwelijk te bakken. En niet alleen bakken, ook het ontwerp van de royal wedding cake lag volledig in zijn handen. Een spectaculaire stapel gebak werd het zeker, al vond Avery het lastig om er een persoonlijke draai aan te geven. “Ik vond het moeilijk wat er was nog niet zoveel bekend over Diana, dus het werd meer een taart zoals ik hem voor de marine maakte – alles wat ik kon doen was het embleem van de Spencers toevoegen,” vertelt hij aan Nine. Daarnaast zat de taart bomvol verwijzingen naar prins Charles: symbolen die zijn militaire rollen uitbeelden, het embleem van de prins van Wales, een tekening van Buckingham Palace (alleen dat stukje decoratie nam al acht uur in beslag).

Maar Diana was er tevreden mee, herinnert Avery zich. “Ze zei tegen me: 'Ik wil een bruidstaart en geen monument', dus ze was erg blij.” Het kostte de bakker en zijn team uiteindelijk 14 weken (!) om de volledige taart te maken – toch aardig monumentaal – en voor de zekerheid bakten ze een ook een reserve-exemplaar.

Geheim recept

En hoe smaakte die taart nu precies? Het kostte Avery naar eigen zeggen vijf jaar om de samenstelling van zijn vruchtentaart, naar het recept van zijn moeder, te perfectioneren. Al láng voor de koninklijke bruiloft stond hij dus bekend om dit smaakvolle gebak. Het geheime recept neemt hij mee in het graf, zo verkondigt de bakker stellig, maar we zijn er zeker van dat er een flinke hoeveelheid suiker en sterke drank aan te pas komt. Sommige bruiloftsgasten besloten namelijk hun taartpuntje te bewaren – het paleis had er speciale doggy bags voor met het monogram van Charles en Diana – en tot op heden is de bruidstaart nog niet volledig verorberd of vergaan.

Verzamelstuk

Binnenkort wordt er een resterend puntje wedding cake geveild, en het is niet de eerste keer dat mensen bereid zijn om grof geld te betalen en een stukje van de befaamde royal wedding te bemachtigen. De taartpunt die in augustus naar de veiling gaat, was van Moyra Smith, werkzaam in de hofhouding van de Queen Mother. Ze bewaarde hem simpelweg in plasticfolie en een koekblik, waarop ze een briefje met 'Handle with care – Prince Charles' and Princess Diana's wedding cake' plakte. Haar familie verkocht het stukje aan een taartenverzamelaar (ja, die bestaan) in 2008, die het nu een mooi moment vindt om de 40-jaar oude plak cake door te verkopen. “Het is nog steeds in uitstekende staat, al adviseren we het niet meer te eten”, aldus Chris Albury van het veilinghuis. Wijze raad, Chris!

Een paar jaar geleden ging een andere taartpunt van Charles en Diana voor zo'n 1100 euro over de toonbank. In originele verpakking, dat wel. Maar doe ons toch maar een puntje versgebakken appeltaart. Met slagroom.

Bekijk HIER een foto van Avery met de bruidstaart (via Nine) en hieronder een video van een heuse taartenverzamelaar die de koninklijke cake in haar collectie heeft:

Bron: BBC, Nine.au | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws