De trouwjurken van Audrey Hepburn

De actrice trouwde twee keer, maar heeft veel vaker een bruidsjurk aangehad.

Lees ook

Twee huwelijken, één afgeblazen bruiloft en heel wat filmtrouwerijen: Audrey Hepburn heeft zichzelf gedurende haar leven meerdere keren in een bruidsjurk mogen hullen. Zó zagen de japonnen van de beroemde bruid eruit.

Toen ze 23 jaar oud was, verloofde beginnend actrice Audrey Hepburn zich met de Engelse zakenman James Hanson. Tussen de opnames van Roman Holiday door, de film die haar wereldberoemd zou maken, paste Audrey haar trouwjurk van de Italiaanse zussen Fontana (bekijk hem hier in een online tentoonstelling). Hij stond haar beeldig, maar ze zou nooit in de elegante japon naar het altaar lopen. Audrey was bang dat haar drukke carrière en die van haar aanstaande ertoe zouden leiden dat ze elkaar eigenlijk nooit zouden zien, en dat was niet hoe ze haar toekomst had voorgesteld. “Het zou voor ons heel moeilijk zijn om een normaal leven als echtgenoten te hebben.” Audrey vroeg het atelier om haar trouwjurk te doneren aan 'een waardige jonge bruid.' Dat werd Amabile Altobello, een jonge Italiaanse die niet genoeg geld had om een bruiloft te organiseren totdat ze de jurk van de filmster aangeboden kreeg. “Het was een zeer gelukkig huwelijk, dus de jurk bracht geluk”, herinnerde de bruid zich later. Toch nog een happy end voor jurk 1.

Twee jaar later, in 1954, gaf Audrey wel het jawoord aan de Amerikaanse acteur Mel Ferrer. Ze droeg een prinsessenjurk van Pierre Balmain, met flinke pofmouwen en een zoete rozenkrans in haar haren. Het was dé filmsterren-droombruiloft van het jaar.

Beeld: ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv / Fotograf: Comet Photo AG (Zürich) / Com_X-H061-02-017 / CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Het huwelijk hield 14 jaar stand. Mel en Audrey kregen samen een zoon, Sean, maar droevig genoeg hadden ze ook te maken met meerdere miskramen, hardnekkige roddels en lastig te combineren filmcarrières. Audrey vond eind jaren zestig opnieuw het liefdesgeluk bij de Italiaanse psychiater Andrea Dotti. Omdat het haar tweede huwelijk was, trouwde ze niet in het wit, maar in het roze, in een typisch sixties minijurkje. Je ziet hoe de bruidsmode verandert!

Beeld: BrunoPress

Andrea en Audrey kregen ook een zoon samen, Luca. In 1982 scheidden ze van elkaar. Op het witte doek beleefde de actrice nog een aantal keer een sprookjeshuwelijk, zoals in Sabrina en Funny Face. Vooral de eerste bruidslook wordt nog weleens vergeleken met die van Meghan Markle – niet zo gek als we het over één van de grootste stijliconen van de 20e eeuw hebben.

Bron: Brides, Vogue UK | Beeld: BrunoPress, Wikimedia Commons

Laatste nieuws

Zie ook