Nog even en de feestdagen staan weer voor de deur. Vier ze dit jaar met een koninklijk tintje en serveer de Christmas Pudding volgens het paleisrecept. Jum!
Christmas Pudding
Wij zijn dol op de baksels van de Royal Family. Van de bruidstaart van Harry en Meghan tot het favoriete dessert van hertogin Kate: wij proberen ze graag uit. Ook met de kerstdagen zit je goed, want het Instagram-account van de Royal Family heeft het recept gedeeld van klassieke Christmas Pudding.
Tijdens de feestdagen in Buckingham Palace vind je geheid de Christmas Pudding op tafel. Dit eeuwenoude recept wordt eigenlijk al gemaakt op Stir-op Sunday, de traditionele zondag in november waarop thuiskoks hun kerstpuddingmengsel maken voordat de adventstijd – en het aftellen naar Kerstmis – begint. Goed nieuws, want dit jaar hebben de chef-koks uit de koninklijke keukens hun recept voor een traditionele kerstpudding gedeeld. Met het recept maak je twee puddingen van 1 kilo, dus er valt een hoop magen mee te vullen.
Om te spreken in de woorden van André van Duin: Bakkers klaar? Bakken maar!
Dit heb je nodig:
- 250 gram rozijnen
- 250 gram krenten
- 185 gram sultanarozijnen
- 150 gram gekonfijte citrusschil
- 250 gram niervet of vegetarische niervet (van plantaardige olie)
- 250 gram paneermeel
- 90 gram bloem
- 12 gram gemengde kruiden
- 180 gram rietsuiker
- 275 milliliter bier
- 40 milliliter donkere rum
- 40 milliliter cognac
Zo maak je de Christmas Pudding:
- Mix eerst alle droge ingrediënten samen. Roer dit goed door elkaar.
- Voeg hier het ei en de natte ingrediënten aan toe. Roer dit ook goed samen.
- Vet je bakvorm in met boter.
- Doe de cake mix in de vorm en druk stevig aan met een grote lepel.
- Bedek het met een op maat geknipte cirkel van bakpapier.
- Bedek de vormen met mousseline of folie, en plaats ze in een diepe pan.
- Vul de pan met water, tot zo'n 3/4 van de hoogte van de pudding.
- Bedek vervolgens met folie.
- Stoom de puddings gedurende zes uur en vul water bij indien nodig.
- Zodra het afgekoeld is, wikkel je de pudding goed in.
- Bewaar het op een koele, droge en donkere plek tot het Kerstmis is.
Tip: indien je geen alcohol wilt gebruiken, kun je deze ingrediënten ook vervangen door sinaasappelsap of – typisch Engels – koude thee. Verwarm je pudding op eerste kerstdag 3-4 uur au bain-marie. Met een rond mes of paletmes haal je de pudding uit de vorm. Zet hem vervolgens op de kop op het bord, garneer of flambeer en serveer met cognacsaus en room. Smul zoals de royals op kerst!
In onderstaande filmpje van the royal family zie je hoe je dit feestelijke gerecht maakt.
- Instagram @theroyalfamily
- BrunoPress