Glamour met een knipoog

De verborgen details in de trouwjurk van de Queen

Het zijn er nogal wat!

bruiloft prinses Elizabeth en Philip

Deze maand is het 74 jaar geleden dat de Queen, destijds prinses Elizabeth, in het huwelijksbootje stapte met haar grote liefde Philip. En nog altijd weet haar iconische trouwjurk ons te verrassen!

'De mooiste jurk die ik ooit heb gemaakt'

Koninklijk kleermaker en ontwerper Norman Hartnell was behoorlijk in zijn nopjes met de bruidsjapon die hij in de jaren veertig voor prinses Elizabeth vervaardigde. Hij noemde de geborduurde japon 'de allermooiste jurk die ik ooit heb gemaakt.' Maar de jurk van Elizabeth is méér dan alleen mooi. Wist je dit al over haar bruidsjurk?

Verborgen details

De royal wedding was een koninklijk lichtpuntje na de duistere jaren van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. In Engeland waren ook anno 1947 nog heel wat producten, waaronder stof, op de bon. Prinses Elizabeth spaarde haar bonnen op om haar trouwjurk te kunnen betalen. Maar kreeg er voor de gelegenheid ook 200 extra cadeau van de overheid. Meevallertje!

Ook de jurk zelf stond in het teken van de hersteljaren na de oorlog. Hartnell liet zich voor de borduursels – tarwe, rozen en stervormige bloemen, geborduurd met gouddraad en zilverdraad – op de japon inspireren door het schilderij Primavera van Botticelli, een symbool van wedergeboorte en groei. Daarnaast werd de japon ook versierd met meer dan 10.000 (!) parels. Schaarste of niet, het blijft wel een royal wedding!

Een lief, geheim detail dat Hartnell in de linkerkant van de rok verwerkte, was een klavertje vier, "zodat de hand van Hare Majesteit daarop kon rusten tijdens de ceremonie", verklaarde hij volgens de Royal Collection Trust.

Groepsfoto van de koninklijke familie bij de bruiloft. Beeld: BrunoPress

Something old, something new, something borrowed, something blue – volgens de traditie moeten al die elementen in een trouwjurk verwerkt worden wil de bruid een gelukkig huwelijk tegemoet gaan. De jurk was nieuw, de tiara oud én geleend van haar moeder, en voor 'iets blauws' zorgde Elizabeth ook. Onder haar jurk droeg ze een blauw stukje bont uit een oude avondjurk van haar moeder.

De koninklijke japon kwam zeker niet vanzelf tot stand. Het kostte maar liefst zeven weken om de bruidsjapon van de future queen te vervaardigen, en zo'n 350 vrouwen werkten eraan mee.

Claire Foy als prinses Elizabeth op haar bruiloft in The Crown. Beeld: BrunoPress.

Voor Netflix-serie The Crown werd de japon nog eens nagemaakt, wat geen kledingbonnen, maar wel ruim 30.000 euro kostte. Ook daar gingen bovendien nog zeven weken werk in zitten. En dan moest er óók nog een replica van Elizabeths kroningsjurk worden gemaakt, die volgens actrice Claire Foy, een van de weinigen die in de schoenen van de Queen heeft gestaan, loodzwaar was. "Het kostte vijf dagen om die scène op te nemen, en de jurk, een exacte replica, woog een ton", vertelde ze aan The Telegraph. "Al het gehannes om alles goed te laten zitten, en naar de wc moeten als je een kroon op je hoofd hebt..."

Misschien ook voor jou:
9 dingen die je vast nog niet wist over de trouwjurk van prinses Diana
Royalty
  • Elle FR, Good Housekeeping, Harper's Bazaar
  • BrunoPress