Nog meer kerstpost: de kaarten van de Luxemburgse & Noorse royals

Luxemburg zet babyprinsje Charles weer in, Noorwegen gaat voor traditioneel.

Lees ook

Bij het legen van de brievenbus kwamen we weer twee koninklijke kerstkaarten tegen. Een klassiek kiekje bij de boom van de royals uit Noorwegen en huiselijk plaatje met babyprins Charles vanuit Luxemburg.

Nieuwe kaarten

Nog maar een paar nachtjes slapen tot Kerstmis! Hoewel sommige royals (en dan bedoelen we jullie, Kate en William) begin december al hun traditionele kerstfoto deelden, nemen andere Hoogheden langer de tijd om het perfecte plaatje te laten schieten. Op de valreep delen de Luxemburgse en de Noorse royals hun nieuwe portretten voor de feestdagen. Geheel in eigen stijl, natuurlijk, want de jaarlijkse kerstkaart is hét moment om de identiteit van je monarchie te laten zien.

Luxemburg: huiselijk maar niet natuurlijk

© Maison du Grand-Duc / Sophie Margue

Erfgroothertog Guillaume en prinses Stéphanie van Luxemburg delen een knusse foto met de favoriete royal van het land, de goedlachse, vrolijke baby prins Charles (1). Het bijschrift luidt dat ze ons ‘een vrolijk kerstfeest en een gelukkig 2022 wensen.’ Op het eerste oog is het een gezellig gezinsportret: stocking aan de paleisschouw, rood pak van Stéphanie, een besneeuwd kerststukje. Maar hoe huiselijk het ook lijkt, ietwat onnatuurlijk is het ook. Wij zouden ons in ieder geval niet snel met pumps aan neervlijen op het tapijt voor de open haard. Daarnaast is het een beetje alsof ze de hond niet konden vinden en daarom maar een knuffelbeer hebben ingezet om de leegte te vullen. Die zet je ook nog eens makkelijker een kerstmuts op et voilà, je kiekje is meteen weer een stuk feestelijker.

Noorwegen: hechte familie met een vleugje glitter

Foto: Lise Åserud, NTB / kongehuset.no

De Noorse royals poseren voor een vrolijke kerstboom waar nog snel wat slingers zijn ingeworpen voor een vleugje glitter. Daar dragen koningin Sonja met haar gilet en prinses Ingrid Alexandra met haar shiny rok ook aan bij. Een mix tussen formeel en informeel is het sowieso. Op de voorgrond slaan de koning en koningin keurig hun handen over elkaar, net als prins Sverre linksachter. Kroonprinses Mette-Marit en haar dochter prinses Ingrid Alexandra gaan juist voor het hechte-familie-gevoel door elkaar stevig vast te houden. Sverre is bovendien by far de formeelste 16-jarige die we hebben gezien, terwijl kroonprins Haakon weer voor een speelse stropdas kiest met kerstbomen. Voor elk wat wils, daar in Noorwegen.

Royal kerstkaarten

Kate en William, Charles en Camilla, Felipe en Letizia, Filip en Mathilde, Albert en Charlene, Guillaume en Stéphanie, Haakon en Mette-Marit: allemaal hebben ze al een kerstfoto gedeeld. Of alle post nu binnen is? Royaltyliefhebbers wachten nog vol spanning af of Harry en Meghan dit jaar nog met een familieportret komen. Dat zou namelijk de eerste keer zijn dat we baby Lilibet te zien krijgen. Ook vorig jaar, toen de Sussex’jes al opgestapt waren als werkende royals, deden ze mee met de traditie, dus wie weet!

Bron: Instagram | Beeld: BrunoPress, Cour Grand Ducale,  Lise Åserud

Laatste nieuws

Zie ook