De weekendtips van Beau Monde

Trends op het gebied van mode, culi, interieur, binnenblijven en uitgaan.

Lees ook

Trends op het gebied van mode, culi, interieur, binnenblijven en uitgaan. Kortom, álles wat jouw leven die glamourtouch geeft. Dit keer in het teken van Veganuary, oftewel: het jaar beginnen met een plant-based lifestyle.

Veganuary glow

Beautymerk Aveda viert deze maand haar samenwerking met Veganuary – een maandje veganistisch eten en leven om te kijken welke positieve impact het kan hebben. Niet alleen op de dieren en de planeet, maar ook op je huid en haar. “Bijna de helft van de deelnemers geeft aan dat hun huid verbetert, wat we graag de Veganuary Glow noemen”, vertelt Wendy Matthews, US Director van Veganuary. “Wat we aanbrengen op onze lichamen is net zo belangrijk als wat we in onze lichamen stoppen als het aankomt op ons zo goed mogelijk voelen en er zo goed mogelijk uitzien.” Daarom slaat de movement de handen ineen met Aveda, die high-performance en 100% vegan beautyproducten biedt. Zoals hun heerlijke nieuwe Nutriplenish haarmaskers.

Zoete trek


Een maandje vegan eten betekent niet dat je aan de worteltjes moet. Ook zoetekauwen hoeven niets te missen! Zo bakt Willem-Pie Bakery exclusieve taarten, cakes en andere zoetigheden van hoge kwaliteit. De Amsterdamse bakkerij wil de wereld namelijk laten proeven hoe lekker veganistisch eten kan zijn, het liefst zonder dat mensen doorhebben dat het vegan is. En daar slagen ze goed in met bijvoorbeeld hun goddelijke chocolate chip cookies of tiramisu. Die goede voornemens laten we even voor wat ze zijn…

Plant-based pizza

Nog iets waarmee we veganuary wel even volhouden: rijkelijk belegde plantaardige pizza’s met unieke vlees- en kaasvervangers en heerlijke Italiaanse groenten. Je vindt ze bij het gezellige Mastino in de Amsterdamse Pijp. Beau Monde heeft hier al eens mogen aanschuiven en we kunnen niet wachten om ook de rest van het menu te proberen – we zijn maar wat blij dat ze ook thuisbezorgen voor een pizza night at home!

Sushi time

De vis laten staan is ook geen probleem met de heerlijke creaties van Plant Based Sushi Amsterdam. Op het menu staat bijvoorbeeld sushi gemaakt van rijst, Ethiopische gekruide kool met pastinaak en haver gemarineerd in tomaat en rode wijn. Of ga voor de ‘salmon’ nigiri: in gerookte sesam gemarineerde tomaat met rijst. Naast sushi serveren ze ook cocktails, bier, wijn en sake. Zo houden wij het wel een maandje vol!

Boodschappen inslaan

Doe je mee aan Veganuary om je steentje bij te dragen aan een happier planet? Dan past het vast ook in je duurzame voornemens om je plantaardige boodschappen in te slaan met een heuse buurtbakfiets. Cargoroo trakteert haar elektrische bakfietsgebruikers tijdens de wintermaanden op een unieke winteractie. Zo probeer je dit seizoen een van de fietsen al voor 1 euro per uur.

Veganuary: kosten en gezondheid

Eerder beantwoordden we in Beau Monde al vragen over plantaardig eten. Zoals: Is het duurder? Dat is afhankelijk van wat je eet. En vooral ook van hoe je shopt. Als je dagelijks twee grote smoothies wilt maken met vers fruit, kun je kiezen tussen de LIDL en de groentejuwelier… Dat dat nogal scheelt in prijs, moge duidelijk zijn. Haver – of oats, zoals de millennials zeggen – kost drie keer niks. En daar kun je heel lekkere pannenkoekjes mee maken. Als budget een dingetje is, check dan op YouTube het kanaal van Vegan Fittie, die voor minder dan tien euro haar weekboodschappen haalt bij Albert Heijn. Is het gezonder? Tja, dat hangt er helemaal vanaf wat je eet. Toen een van de Beau Monde’s vegan ging, regende het vragen: “Maar hoe zit het dan met je vitamine B12?” Saillant detail is dat de grootste scepticus zelf bijna dagelijks minstens vier frikandellen met truffelmayonaise wegtikt. Het antwoord is dus vrij eenvoudig: plant-based eten kan gezonder voor je zijn, mits je afwisselend genoeg eet en naar je lichaam luistert. Zoals voor elk patroon geldt, eigenlijk.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook