Glamour met een knipoog

Waarom zaten de Oranjes vooraan bij de uitvaart van de Queen?

Er waren meer dan 2000 gasten aanwezig, maar juist de Oranjes kregen een plekje front row.

Royal funeral of Queen Elizabeth II

Zo'n tweeduizend begrafenisgasten kwamen Queen Elizabeth gisteren een laatste vaarwel zeggen, en van al die mensen kregen de Oranjes misschien wel de meest prominente plek. Pal vooraan, naast de kist, nog dichterbij dan familieleden van de Queen als prins Harry en prinses Beatrice. Waaraan hadden ze deze front row seats te danken?

In beeld

Kilometerslange parades, ontroerende kerkdiensten, een groot aantal VIP-gasten, betekenisvolle sieraden...er was een hoop te zien gisteren tijdens de uitvaart van Queen Elizabeth. Volgens de eerste schattingen waren er wereldwijd meer dan 4 miljard (!!!) mensen die maandag meekeken naar de begrafenis. Wat veel Nederlandse kijkers meteen opviel, was het prominente plekje dat de Oranjes hadden tijdens de dienst in Westminster Abbey. Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaten helemaal vooraan, net zo dichtbij als de eigen kinderen van wijlen de Queen.

De Oranjes zaten links naast de kist, tegenover de vier kinderen van de Queen. Beeld: BrunoPress

'Koninklijke vak'

Alle niet-Britse royals werden tijdens de uitvaart in hetzelfde 'vak' geplaatst, vlakbij de kist. De plaatsing binnen dit vak zou te maken hebben met het jaar van aantreden én mogelijk met het lidmaatschap van de Orde van de Kousenband, de hoogste Ridderorde die het Verenigd Koninkrijk kent. Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander, koning Carl Gustaf van Zweden en koningin Margrethe van Denemarken, allen op de eerste rij, zijn lid van deze prestigieuze ridderorde. Ook behoren zij deels tot de royals die het langst naast Queen Elizabeth op de troon hebben gezeten. Margrethe is sinds 1972 koningin, Carl Gustaf besteeg in 1973 de troon en Beatrix nam vanaf 1980 het ambt op zich.

Klinkt als een logische verklaring, maar dat zou betekenen dat oud-koning Juan Carlos van Spanje ook een plekje op de eerste rij had verdiend. Hij regeerde namelijk vanaf 1975 én is Ridder in de Orde van de Kousenband. Dat de Borbóns op de tweede rij zaten, kan te maken hebben met de schandalige reputatie van de opgestapte koning, of simpelweg met het feit dat ze met veel kwamen. Naast oud-koning Juan Carlos waren namelijk ook oud-koningin Sofía, koning Felipe en koningin Letizia van Spanje aanwezig.

Dan is er nog sprake van religie: alle vorsten op de eerste rij zijn protestant, net als Queen Elizabeth was. Dat kan ook te maken hebben gehad met de keuze voor deze plaatsing. Tot slot schijnen de banden tussen de Windsors en de Oranjes vrij sterk te zijn. Beatrix en Elizabeth konden naar verluidt heel goed door een deur. Nog een reden om de Nederlandse royals een plekje vooraan te geven, gokken we.

Beeld: BrunoPress

Hierboven een blik op het royal vak, met op de eerste rij prinses Beatrix, koningin Máxima, koning Willem-Alexander, koningin Silvia en koning Carl Gustaf van Zweden, kroonprins Frederik en koningin Margrethe van Denemarken. Op de tweede rij van links naar rechts zien we koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen, oud-koning Juan Carlos en oud-koningin Sofía van Spanje, koning Felipe en koningin Letizia van Spanje. Op de derde rij vangen we nog een glimp op van prinses Charlene en prins Albert van Monaco, groothertogin Maria Teresa en groothertog Henri van Luxemburg, koningin Mathilde en koning Filip van België.

Geen uniform voor Willem-Alexander

Wat we ook opvallend vonden, is dat bijna alle koningen in militair uniform verschenen. Koning Willem-Alexander deed dat echter níet. Hij kwam opdagen in zwart pak, en dat is niet omdat hij de dresscode even had gemist. Alle andere aanwezige koningen zijn namelijk opperbevelhebber van de strijdkrachten in hun land, de allerhoogste militaire positie. Willem-Alexander is dat niet. Hij kon daarom geen militair unform en geen ordelint dragen.

We wisten al dat er veel organisatie schuilging achter die urenlange uitvaart, maar over echt elk detail is dus nagedacht...

Bron: AD, RTL, Town & Country |Beeld: BrunoPress