Het is nogal een big deal voor de Britten, zo'n monogram van hun monarch. De bekende EIIR heb je vast wel eens gespot op brievenbussen, overheidsgebouwen, of op officiële communicatie vanuit Buckingham Palace. Het monogram is als het ware hét logo van de regerend monarch. Gisteravond werd duidelijk voor welk symbool Koning Charles heeft gekozen.
Monogram
Over de hele wereld maken koningen en keizers gebruik van een monogram of cypher. De Britten zouden de Britten natuurlijk niet zijn als ze dat symbool van hun monarchie dan niet direct óveral in verwerkten. Als je ooit in jolly old England geweest bent, dan heb je bijvoorbeeld het monogram van Queen Elizabeth ongetwijfeld wel gespot – mogelijk zonder dat je het zelf weet.
Nieuwe monarch, nieuw monogram
Bij het aantreden van Koning Charles de derde, betekent dit ook dat er in de UK een hoop zaken een ware rebranding krijgen. Zo wil Charles natuurlijk zelf zijn stempel op de monarchie drukken – en dat zal vast niet 100% zijn zoals we van Elizabeth gewend zijn.
Maar ook in een meer praktische zin betekent dit dat er wat dingen gaan veranderen: van muntstukken en postzegels met het hoofd van Charles, tot dus zijn gloednieuwe monogram. Of eigenlijk: monogrammen. Koning Charles heeft namelijk twee nieuwe logo's laten ontwikkelen.
Schotse strubbelingen
Het zit zo: binnen het Britse rijk heeft Schotland namelijk een bijzonder verhaal. Door de geschiedenis heen heeft de heerser over Engeland niet altijd de troon van Schotland in handen gehad. En dat leverde met het kronen van koningin Elizabeth wat wrijving op – om het zacht uit te drukken.
Koningin Elizabeth was inderdaad Queen Elizabeth II van Engeland en Ierland, na haar voorganger, Elizabeth I. Maar Elizabeth I had de Schotse troon nooit in handen gehad, en daardoor was Queen Elizabeth téchnisch gezien voor de Schotten Elizabeth de Eerste. Dat er opeens door Schotland allerlei monogrammen verschenen die Liz toch als 'de tweede' bestempelden, schoot de Schotten in het verkeerde keelgat. Dit zorgde in de jaren '50 voor een hoop vandalisme tegen onschuldige brievenbussen (de bekende rode pillar boxes) met het gewraakte monogram.
Lang verhaal kort: het paleis ging na dit zinloos brievenbusgeweld door het stof, en in Schotland verdween het monogram van Liz grotendeels uit het straatbeeld. In plaats daarvan prijkte alleen nog de Schotse kroon op brievenbussen en busjes van de Royal Mail.
Nieuwe monogrammen
Om meer onenigheid met de Britse noorderlingen te voorkomen, zijn er nu dan ook twee monogrammen onthuld. De eerste versie is voor gebruik binnen Engeland, en eigenlijk alle andere locaties binnen de Britse Commonwealth.
In deze versie van het monogram staat bovenaan de Tudor Crown, met daaronder een gelinkte C (voor Charles), R (voor Rex, het Latijnse woord voor koning), en een III. Veel duidelijker wordt het niet, toch? De Britse College of Arms had een aantal designs verzonnen, en Charles himself heeft uiteindelijk het winnende exemplaar gekozen.
De Schotse versie van het monogram is grotendeels hetzelfde. In plaats van de Tudor Crown, zoals in de eerste variant, prijkt hier de Crown of Scotland boven de initialen van koning Charles. Overheidsinstanties hebben geen harde deadline voor het invoeren van deze nieuwe designs, dat mogen zij op hun eigen tempo aanpakken.
Hopelijk zijn deze twee varianten genoeg om een hoop onschuldige brievenbuslevens te sparen.
Bron: Royal Central, The Guardian | Beeld: BrunoPress