Voor hij koning werd: Willem-Alexander door de jaren heen

Van rebelse puber naar brave huisvader!

Onze majesteit zit inmiddels tien jaar op de troon, en dat jubileum wordt vandaag uitgebreid gevierd in Rotterdam. Maar natuurlijk staat Wim-Lex als z’n hele leven in de spotlight. Tijd voor een duik in de archieven voor enkele leuke foto’s van onze jarige job!

Piepjonge prins

Op 25 april 1967 wordt dan-nog-kroonprinses Beatrix hoogzwanger opgenomen in het ziekenhuis, en twee dagen later is er dan eindelijk het blijde nieuwes: prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand, de eerste zoon van Beatrix en Claus, ziet het levenslicht. Met een moeder als troonopvolger staat de kleine prins van jongs af aan in de spotlights.

willem alexander
Beeld: Nationaal Archief

Hoewel hij in 1968 nog niet echt een actieve rol heeft op Koninginnedag, wil het kleine prinsje niets missen van het défilé op Paleis Soestdijk. Met de koninklijke neus tegen het venster gedrukt krijgt Wim-Lex het grote feest tóch een beetje mee.

Wrijving

Wim-Lex verklapte bij het interview voor zijn vijftigste verjaardag dat hij als jonge prins niet altijd met z’n ouders door één paleisdeur kon. Met een moeder die druk is met het koningschap en een vader die z’n eigen demonen te bevechten heeft, kiest Willem-Alexander daarom in september 1983 voor Wales. Voor het zover is, heeft WA het op Koninginnedag 1983 nog prima naar zijn zin in de stoomauto:

Beeld: Nationaal Archief

Na het afsluiten van zijn schooltijd in Wales, is het tijd voor de dienstplicht. Als achttienjarige kroonprins voegt Wim-Lex zich bij de Koninklijke Marine.

willem alexander
Beeld: Nationaal Archief

Kroonprins

Als Prins van Oranje wordt Willem-Alexander klaargestoomd voor de troon die hem te wachten staat. In 1999 ontmoet hij in Sevilla de Argentijnse Máxima Zorreguieta, voor wie hij het jaar erop continu op en neer vliegt richting New York. Wanneer moeders toch wat nieuwsgierig blijkt naar die eindeloze bezoekjes van haar zoon, verklaart Willem-Alexander: “Ze heet Máxima. Ze is Argentijnse, woont in New York, en vertrouw op mij. Stel verder nu geen vragen.”

Eind maart 2001 is er dan eindelijk de definitieve bevestiging dat de twee verloofd zijn, en op 2 februari 2002 trouwen Willem-Alexander en zijn grote liefde in Amsterdam.

willem alexander
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

A’tjes

Het gezinsgeluk van Willem-Alexander en Máxima wordt helemaal compleet met hun dochters. Eerst Catharina-Amalia, in 2003, en daarna Alexia in 2004 en Ariane in 2007. Bij de doop van Amalia zien de kersverse ouders er stralend uit:

willem alexander
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

En er volgen vele fotosessies met de dochters in matchende outfitjes. Soms in de tuin, zoals in 2008 op Landgoed de Horsten…

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Soms met de wind in de haren op het strand…

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

…maar Amalia, Alexia, en Ariane gingen lange tijd als matchende eenheid door het leven. Zij aan zij met hun trotse ouders stonden de kinderen er altijd bijzonder snoezig op!

Van prins naar koning

Natuurlijk is in april 2013 het grote moment daar: Willem-Alexander wordt ingehuldigd als koning. Nog één keer zien we de prinsessen hier eensgezind gekleed in ’t blauw – perfect matchend bij die prachtige Jan Taminiau-japon van hun moeder, natuurlijk.

Bron: NL Beeld / BrunoPress

In de eerste aflevering van Door de ogen van de Koning blikt Willem-Alexander bijna tien jaar later terug op deze dag: “Ik stond daar, het Wilhelmus werd gezongen in de Nieuwe Kerk en ik had een beetje een ‘out of body-experience’, alsof ik boven mijzelf aan het zweven was”, vertelt hij aan Edwin Evers. “Wat ben jij in hemelsnaam aan het doen? Wie denk je wel niet dat je bent? Ik zag mezelf daar staan beneden”, legt hij uit.

We zijn anno nu alweer tien jaar verder, en dat koningschap gaat onze Willem-Alexander toch nog altijd redelijk af. Zo scoorde hij een 6.5 in de meest recente Koningsdag-enquête. Op naar de volgende tien jaren!

Bron: RTL Boulevard, Jan, Blauw Bloed, Door de ogen van de Koning, Beau Monde Archief, | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws