Prinses Anne kritisch over plannen Charles: ‘Lijkt me geen goed idee meer’

De prinses heeft geen trek in discussie over de monarchie.

Prinses Anne ging om tafel met de Canadese tv-zender CBC News, waarin ze sprak over de toekomst van de koninklijke familie. Ze werd gevraagd naar het idee van een afgeslankte monarchie – iets waar Charles bekend om staat – enne… daar heeft ze een duidelijk mening over.

Afgeslankte monarchie

De afgelopen jaren is de nadruk in de koninklijke familie steeds meer verschoven naar degenen die het dichtst bij de vorst staan – eerst Elizabeth, en nu Charles. Met schandalen zoals prins Andrew en prins Harry, wordt het aantal werkende royals dan ook steeds kleiner. Toch horen we nog regelmatig gesprekken over Charles’ plannen voor een ‘afgeslankte monarchie’.

Prinses Anne denkt er het hare van, en ze steekt haar mening niet onder stoelen of banken. “Ik denk dat over een ‘afgeslankte monarchie’ werd gesproken toen er nog meer mensen bij hoorden. Toen kon dat nog een terechte opmerking zijn.” Maar nu ziet zij weinig heil meer in die plannen.

Wanneer haar wordt voorgehouden dat de wereld verandert, stelt Anne: “Het verandert een beetje. Ik bedoel, het klinkt in mijn optiek niet als een goed idee, moet ik zeggen. Ik weet niet precies wat we anders zouden kunnen doen.”

Zagen aan de poten van de troon?

Maar anno nu ziet Anne juist een belangrijke rol weggelegd voor de monarchie en de royal family. “Ik zou alleen willen onderstrepen dat de monarchie, met de grondwet, een zekere mate van stabiliteit op de lange termijn biedt, die eigenlijk vrij moeilijk te verkrijgen is op een andere manier.”

En wat betreft gesprekken over de relevantie van de monarchie als instituut? Daar wil Anne niet te veel woorden aan vuil maken: “Die zullen er zijn, overal. Maar het is niet een gesprek dat ik wil voeren.”

‘Geen verandering’

Ook krijgt de prinses de vraag hoe de koninklijke familie omgaat met een daling van het percentage mensen dat de monarchie wil zien voortbestaan. Ze stelt: “We hoeven er in veel opzichten niet mee om te gaan, niet in de laatste plaats omdat de monarch hier de sleutel voor is, en de grondwet de monarchie ondersteunt.”

“Wij als familie zien onszelf als ondersteuning van die rol. Wat we doen, hopen we, draagt ​​bij aan de monarchie en de continuïteit die dit uitdraagt – niet alleen van belangen, maar ook van dienstbaarheid, van begrip, van de manier waarop mensen in gemeenschappen hun leven willen leiden.”

Op de vraag wat voor soort koning haar broer zal zijn, antwoordt ze: “Nou, je weet wat je krijgt, want hij is al een tijdje aan het oefenen en ik denk niet dat hij zal veranderen.” Duidelijk!

Bron: Hello! Magazine, archief Beau Monde| Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws