Bijzonder: Camilla draagt kroningsgewaad Elizabeth

In gedachten is Elizabeth er toch een beetje bij.

Met minder dan een week te gaan tot de kroning van Charles en Camilla, krijgen we steeds meer details over de ceremonie. Zo blijkt nu dat Camilla niet alleen een gerecyclede kroon op haar hoofd krijgt, maar ook een robe uit de archieven zal dragen op de grote dag.

Robes

De Britten zijn niet vies van een beetje pomp and circumstance. Uiteraard is een kroningsdag dé gelegenheid voor een hoop royal tradities, eeuwenoude ceremonies, én een beetje koninklijke weelde.

Nu weten we al dat we met moderne eco-koning Charles een hoop groene aanpassingen aan de kroning kunnen verwachten. Zo krijgt koningin-gemalin Camilla een gerecyclede kroon, en zou de gasten verzocht zijn om toch vooral niet met het privévliegtuig af te reizen naar de kroning. Maar traditie en het milieu kunnen prima hand in hand gaan, bewijzen C&C. Zo zullen de twee Westminster Abbey betreden in gerecylede robes.

George & Elizabeth

Voor de gelegenheid is het traditie dat de te kronen monarch (en diens metgezel) de Abbey betreden met de karmozijnrode Robes of State om de schouders. Bij het verlaten van de Abbey dragen ze vervolgens een purperen exemplaar, de Robes of Estate.

Charles kiest in beide gevallen voor het gewaad van zijn grootvader, George VI, die in 1937 bij zijn kroning gebruikt werden. De bijna negentig jaar oude robes zijn voor de gelegenheid bewaard gebleven en weer in topstaat gebracht voor het moment suprême.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Camilla zal voorafgaand aan de ceremonie verschijnen in wel heel bijzondere Robes of State: het gaat namelijk om de Robe die wijlen koningin Elizabeth droeg bij haar kroning in 1953. Via Instagram deelt Buckingham Palace vast een kleine sneak peek van het indrukwekkende kledingstuk, met een sleep van ruim vijf meter. Ter vergelijking: dat is ongeveer even lang als die iconische sleep die onze eigen Máxima droeg op haar bruiloft.

Het historische gewaad is al die jaren geconserveerd door de professionals van Ede & Ravenscroft. Volgens verschillende bronnen zijn er enkele ‘kleine aanpassingen’ gedaan door de experts om de robes klaar te maken voor Camilla.

Nieuw kunstwerk

Hoewel Charles overigens voor zowel zijn Robes of State als Robes of Estate in de archieven is gedoken, wordt voor Camilla een gloednieuwe set Robes of Estate gemaakt. Deze zal zij dragen bij afloop van de ceremonie.

Ook hier is overigens oog voor de natuur: het nieuwe kunstwerkje is door de Royal School of Needlework voorzien van uitgebreide goudborduursels. Zo zijn volop symbolische bloemen en beestjes op de sleep aangebracht. Hier zul je ook verschillende lelietjes-van-dalen tussen spotten – een lieve nod naar Queen Elizabeth, van wie het bekend is dat dit haar lievelingsbloemen waren. Wij kunnen niet wachten om de nieuwe én oude kunstwerkjes in vol ornaat te zien deze zaterdag!

Bron: Royal Central, The Independent | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws