Ontwerper kroningsjurk verklapt: ‘Dit was waar Camilla als eerste naar keek’

De majesteit weet duidelijk wat ze wil!

De grootse kroning van Charles en Camilla is weer achter de rug. De peperdure kronen kunnen terug de kluis in, de gasten zijn inmiddels al lang en breed weer hun eigen royal duties aan het uitvoeren, en de outfits van Charles en Camilla worden ongetwijfeld klaargestoomd voor bezichtiging. De designer van Camilla’s kroningsjurk, Bruce Oldfield, onthult nu nog een bijzonder detail.

Grote klus

Inmiddels verschijnt koningin Camilla al ruim een decennium in de ontwerpen van Bruce Oldfield. De gemalin weet wat ze wil: niet te veel poespas, maar praktische, zakelijke outfits – meestal met hetzelfde silhouet. Leuk detail: Camilla’s eerste uitstapje in een jurk van de Britse ontwerper? Dat was naar de kroning van (jawel!) onze eigen Willem-Alexander in 2013.

Beeld: NL Beeld

Voor de designer zelf kwam de vraag of hij haar kroningsjurk wilde ontwerpen als een flinke verrassing, hoe laissez-faire Camilla er zelf ook over deed. Zo vertelt Oldfield aan The Cut dat HM op bezoek was om enkele andere outfits te passen, en hem vervolgens vanuit een andere kamer toeriep: “Oh ja, Bruce, ik wil dat jij de kroningsjurk doet.”

Wanneer de twee elkaar een week later opnieuw spreken en Oldfield zijn designs presenteert, weet Camilla al snel wat ze wil, en vanaf dat moment gaat het hard met het ontwerpproces. In gesprek met The Cut omschrijft de ontwerper HM als ‘boordevol zelfvertrouwen’ en iemand die ‘niet om de hete brij heen draait’. Zoals we van Camilla gewend zijn, dus!

Details

De designer heeft natuurlijk zelf ook een hoop inspraak in de jurk, en stelt: “Ik wilde de borduursels over het hele ontwerp, maar losjes als een soort tekening.” Daarnaast praat Oldfield ook nog over de kleine persoonlijke touches die hij had toegevoegd in de vorm van Camilla’s hondjes en de namen van haar (klein)kinderen.

Maar er was nog één ander detail dat de koningin per se in haar jurk terug wilde zien: boeken! “Ze waren zilver, dus je kon ze niet zo snel terugvinden, maar ze waren er wel! Dat was het eerste waar Camilla naar keek”, blikt Oldfield terug op de onthulling van zijn creatie aan de majesteit.

Bron: The Cut | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws