Deens hof deelt groot nieuws over toekomst prins Christian

Zouden de Denen hebben gespiekt bij onze eigen Amalia?

Kleine royals worden groot. Zo ook in Denemarken, waar komend oktober de tweede in line naar de troon, prins Christian, achttien kaarsjes mag uitblazen. Als zoon van een kroonprins zouden hier de nodige veranderingen bij komen kijken…maar dat blijkt nu anders te liggen.

Volwassen royals

Net zoals Amalia, twee jaar terug, mag Deense troonopvolger prins Christian zichzelf binnenkort een volwassen royal noemen. Over enkele maanden wordt de jonge prins namelijk achttien.

Bij Amalia betekende dat destijds een inleiding in de Raad van State, haar eerste officiële speech, én een flinke toelage. Die besloot de prinses bijzonder gracieus te weigeren.

Denen

Het Deense hof deelde gisteravond dat zij voor een soortgelijke aanpak gaan voor hun tweede in lijn naar de troon, prins Christian. “Prins Christians hoofdprioriteit het komende jaar is het afronden van zijn middelbare schoolopleiding. In het verlengde hiervan zal het Koninklijk Huis te zijner tijd informatie verstrekken over het verdere jeugd- en onderwijsprogramma van Prins Christian”, beginnen de Denen hun bericht op Instagram.

“Met de premier is afgesproken dat de steun van het Deense parlement voor een wet op de jaarlijkse toelage pas zal worden gevraagd als de Prins 21 jaar wordt of in verband met een eventuele troonswisseling, als die voor die tijd plaatsvindt.” Een hele mond vol, maar het komt er in feite op neer dat de royals pas over drie jaar een toelage voor de jonge troonopvolger zullen opzetten. De enige uitzondering hierop is als zijn oma, koningin Margrethe, onverhoopt mocht komen te overlijden voor die tijd. Dan schuift Christian namelijk op naar een rol als heir apparent.

Toekomst

Opvallend is dat in het bericht ook vooruit wordt geblikt op Christians bezigheden. Waar je als een volwassen royal toch nét iets vaker geacht kan worden om je opwachting te maken, lijken de Denen ook dat nu met enkele jaren uit te stellen. Zo valt er in het bericht te lezen:

“Pas dan wordt verwacht dat Zijne Koninklijke Hoogheid meer betrokken zal zijn bij officiële contexten. Dit zal echter afhangen van waar de Prins zich op dat moment in zijn onderwijsprogramma bevindt. Tot die tijd zal Prins Christian, net als nu, slechts in beperkte mate betrokken zijn bij officiële contexten.” Kortom: de prins hoeven we de komende tijd nog niet in een glansrol aan het hof te verwachten – z’n huiswerk gaat voor.

Net als Amalia

Wellicht hebben de Denen dit dus afgekeken bij onze eigen Amalia. In de zomer voordat zij achttien werd, liet zij middels een brief aan premier Rutte weten: “Ik vind [die uitkering] ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen.” Daarom liet de prinses weten dat zij haar bijzonder royale toelage à 296.000 euro inkomen en 1.338.000 euro onkostenvergoeding zou terugstorten.

Bron: Det Danske Kongehus, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws