Richard Groenendijk over uitgaves: ‘Ik heb een gat in mijn hand’

Er staat al jaren een enorme pallet loeidure tegels in zijn opslag voor een badkamer die er nooit gaat komen. 

Vakanties, kunstwerken, jasjes, schoenen. Richard (50) vindt altijd wel iets om geld aan uit te geven, ofwel: er zit een gat in zijn hand. Maar hij weet inmiddels ook dat geluk niet zit in dure schoenen of een mooi pak.

Geef je makkelijk geld uit?

“Oh, hou op! Ik heb een gat in mijn hand. Ga ik op vakantie, dan wil ik het beter hebben dan thuis. Anders ga ik niet. Zie ik een mooi kunstwerk dat ik kan betalen, dan gaat het meteen mee. Daar zit een grens aan, ik ga geen werken van 15.000 euro aan de muur hangen. Maar ik kan ontzettend genieten van mooie fotografie. Ken je het werk van Gemmy Woud-Binnendijk? Zij heeft dit jaar heel mooie foto’s gemaakt van de koninklijke familie. Wij hebben in ons huis een originele foto van haar hangen. Elke keer als ik ernaar kijk, word ik er weer blij van. Ik kan soms nogal materialistisch uit de hoek komen, dat valt wellicht onder hebzucht. Maar als het erop aankomt, dan weet ik wel dat geluk niet zit in dure schoenen of een mooi pak.”

Wat is je meest gekoesterde bezit?

“Je moet me onder sedatie brengen om me ooit afscheid te laten nemen van ons vakantiehuisje op Goeree-Overflakkee. Het is een klein vissershuisje, je kunt je kont er niet keren en moet ’s nachts in bed over elkaar heen klimmen als je wilt gaan plassen. Maar het is zo veilig en beschermd, in een autovrij straatje waar we lekker op de stoep kunnen zitten met ons krantje en koffie. Het doet me denken aan mijn vroegste kindertijd. Ik ben er zo verliefd op. We hebben het huisje nu veertien jaar in bezit en het staat voor mij gelijk aan totale rust. Mijn ouders wonen vlakbij en ik kan honderd keer zeggen: het hoeft niet mam, laat het, maar ze zorgt er altijd voor dat het hele huisje brandschoon is en de vriezer vol ligt met bakjes zelfgemaakte stamppot.”

Wat was je grootste financiële misser?

“Na zeventien jaar besloot ik om de badkamer te laten renoveren in ons oude huis. Ik bestelde een enórme pallet mooie marmeren tegels, loeiduur. Drie dagen nadat die tegels waren geleverd, zag ik ons huidige huis in aanbouw en was ik verkocht. De tegels pasten niet in de badkamer van ons nieuwe huis en ik kon ze niet teruggeven. Er staat in mijn opslag dus een enorme pallet. Nu al vier jaar.”

Het hele interview lezen? De allernieuwste Beau Monde ligt nu in de winkels! Hierin vertelt Sylvie Meis in een groot interview onder andere over haar vriendenkring, haar gezinsgeluk met zoontje Damián, en haar glamourleven. Ook komen Candy & Bonita castgenoten Fockeline Ouwerkerk, Frederik Brom en Sanne Langelaar aan het woord over hun meest zwoele zomers.

Tekst: Fleur Baxmeier | Foto’s: Feriettunc | Visagie: Shiona Franke | Styling: Pascalle Swinkels

 

 

Laatste nieuws