Zien: koning Charles is voor de tweede keer gekroond

Ze deden het in het meest noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk nog eens dunnetjes over.

Groot-Brittannië kon de Engelse vlaggetjes vandaag weer uit de kast halen: koning Charles werd namelijk nóg een keer gekroond. Als onderdeel van de Royal Week in Schotland gingen Charles en Camilla daar voor de tweede ronde.

Holyrood Week

Deze week staat in het teken van Holyrood Week, waarbij Charles en Camilla hun geluk niet op kunnen in het meest noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk. Voor de Britten heet het Holyrood Week, en voor de Schotten gewoon Royal Week – hoe je het ook noemt, er staat een hoop koninklijke pomp and circumstance op het programma in Schotland deze week.

Tweede kroning

Vorige maand bracht de regering van Schotland het heugelijke nieuws naar buiten dat koning Charles en koningin Camilla daar voor de tweede keer worden gekroond. Het hoogtepunt van de week was dus vandaag, het moment suprême. Tijdens deze ‘kroning’ in St Giles’ Cathedral werden de plaatselijke kroonjuwelen – ofwel de Honours of Scotland – aan Charles gepresenteerd. En ja, ook dit keer werd er groots uitgepakt – oké, misschien een tikkeltje rustiger dan Coronation Day, maar wel nét zo gezellig. Zo werd er een kerkdienst gehouden in Edinburgh en waren er verschillende speciale optochten. Ditmaal had de kroningsceremonie de naam ‘Service of Dedication and Thanksgiving’.

De highlights

De dag werd afgetrapt voor het Palace of Holyroodhouse, de officiële verblijfsplaats van de monarch van het Verenigd Koninkrijk in Schotland.

NL Beeld / PA Images

Het ‘serieuze’ gedeelte vond plaats in Edinburgh Castle, waar Charles en Camilla de Honours of Scotland (ofwel de Schotse regalia) in ontvangst namen.

NL Beeld / PA Images

Dit deden ze in het bijzijn van een zogeheten ‘People’s Procession‘ – ongeveer 100 mensen die de aspecten van het Schotse leven vertegenwoordigen.

NL Beeld / PA Images

Daarna volgde er een royal mars begeleid door het Royal Regiment of Scotland – de enige Schotse lijninfanterie van het Britse leger. Tja, als je het hebt, waarom zou je dan niet groots uitpakken?

NL Beeld / PA Images

Ook was er een oude bekende van wijlen Queen Elizabeth: korporaal Cruachan IV, de meest schattige Shetland pony ever.

NL Beeld / PA Images

Verder werd de dag gevuld met nog meer plechtigheden, bekende koppen, muziek, bekijks – ook ditmaal stonden de straten bommetje vol – en uiteraard een hoop bombarie.

Bron: NL Beeld/ Brunopress, Archief Beau Monde | Beeld: NL Beeld/ Brunopress

Laatste nieuws