Party time: Zwoyals onthullen jubileumprogramma van Carl Gustaf

De Zweedse koning zit dit jaar 50 jaar op de troon en dat is een feestje waard.

Koning Carl Gustaf zit dit jaar maar liefst vijftig jaar op de troon. Enne, dat moet gevierd worden! Het Koninklijk Hof van Zweden heeft het programma voor het gouden jubileum van de koning in september bekendgemaakt. Spoiler: het wordt alles behalve een bescheiden fuifje.

Jubileum met een gouden randje

Carl Gustaf is van de Europese koningshuizen de op een na langst regerende monarch. Hij heeft alleen de Deense koningin Margrethe nog voor zich, want zij vierde afgelopen jaar al haar gouden troonjubileum. Dat deze mijlpaal eraan zat te komen, wisten we natuurlijk allang. Maar nu maken de zwoyals bekend wat we er precies van mogen verwachten. Heb je even?

Opwarmertje

De jubileumweek begint op 12 september als de Koning het nationale parlement opent. De volgende dag ontvangt hij een officieel geschenk van de Riksdag (het parlement) en de Zweedse regering en zal hij een receptie houden in het Koninklijk Paleis aka Stockholm Palace.

Op 14 september volgt ter ere van de heugelijke mijlpaal nog een reeks jubileumrecepties in het Koninklijk Paleis, samen met een optreden van de Koninklijke Opera in het theater van Paleis Drottningholm. Koning Gustaf en koningin Silvia organiseren diezelfde avond een privédiner in het paleis.

Het moment suprême

Na alle opwarmertjes bestaande uit recepties, optredens en goedgevulde buikjes, is op 15 september de grote dag daar: het land viert Zijne Majesteits gouden jubileum.

De dag begint met een zogenaamde Te Deum, ofwel christelijke lofzang, met de koninklijke familie en gasten in de koninklijke kapel van Stockholm Palace. De monarch zal later op de binnenplaats de zogenaamde Changing of the Guard ceremonie  – inclusief een militaire fanfare en parade  – bijwonen en de koninklijke familie zal op het balkon toekijken. Vervolgens zal er in diezelfde setting een eerbetoon aan de koning zijn van verschillende zangers en de Royal Academy of Music. Kortom: een middag die gepaard gaat met een hoop decibellen, geknik, gelach en gewuif.

Als afzakkertje wordt er ’s avonds een jubileumbanket gehouden in de Rikssalen van Stockholm Palace.

Napret

De laatste feestdag vindt plaats op 16 september, wanneer de koning en de koningin in een paardenkoets door Stockholm rijden. De koninklijke familie zal dan ook eregast zijn bij Norrbro (de grote boogbrug over Norrström in het centrum van Stockholm) wanneer de stad het jubileum viert.

Er is nog niet bekend gemaakt welke gasten er precies aanwezig zullen zijn, maar meer details over het gouden jubileum zullen te zijner tijd bekend worden gemaakt (nóg meer!?). Afijn, je houdt tenslotte maar één keer vijf decennia lang de troon warm.

Bron: Royal Central UK | Beeld: NL/Brunopress

 

 

Laatste nieuws