Zomers Lapland: waar de zon nooit ondergaat

Meer rendieren dan mensen, kerstkaartjes vanuit Santa's hoofdkantoor, en wijdse natuur: welkom in Fins Lapland.

Dat Fins Lapland ge-wel-dig is in de winter, weten we allemaal. Dat het ook een fijne bestemming is voor de zomer, is een nieuwe ontdekking. Beau Monde neemt je mee naar de regio waar het 24 uur per dag licht is, met zijn vele meren, pure cuisine, gigantische bossen, gezellige gekleurde houten huisjes en eindeloze toendra-landschappen.

Moet je doen

We weten het. Glamourvrouwen zweten niet, alleen in bed. Maar toch… Kanoën in Fins Lapland is echt een aanrader. Het is avontuurlijk, rustgevend en chill (je kunt uitgaan van kabbelend water, niet van woeste toestanden waarbij je een helm op moet).

fins lapland ferry kano

Wij kozen voor Kinos Safaris (in Levi) met na het kanoën een fotogenieke lunch, waarbij we op een enorm drijvend vlot, versierd met bloembakken, bontkleden en houten tafels en stoelen, over het water zweefden. Het eten wordt er ter plaatse bereid en geserveerd op typisch Finse houten borden, met daarbij de traditionele robuuste mokken genaamd kuksa. kinossafaris.fi

En zowel ’s zomers als ’s winters kun je er niet omheen: een bezoekje aan Santa Claus Village (Rovaniemi). De meest commerciële bezienswaardigheid van Lapland, maar daarom niet minder leuk. Entree is gratis, een ontmoeting met Santa Claus ook (een goed gecaste man met kolenschoppen van handen, een fijne, diepe stem en gedistingeerde uitstraling).

Beau Mondes adjunct Sandra kon gezellig keuvelen met Santa himself.

Je betaalt wel 25 euro voor een foto met hem. Neem je adresboekje mee, zodat je alvast je kerstkaarten kunt versturen vanaf het Santa Claus postkantoor (ze bewaren ze tot december) en vergeet niet op en neer te springen over de streep die aangeeft dat de poolcirkel precies HIER loopt. Celebs die je voorgingen: Victoria Beckham, Ed Sheeran, Angelina Jolie, Shakira en Albert en Charlene van Monaco. santaclausvillage.info

Moet je eten en drinken

Savurafla Summer Restaurant in Rovaniemi is veel meer dan eten en drinken alleen. Het is een ervaring. Je verzamelt je met de andere gasten bij de Kemijoki rivier, waarna je per rubber boot naar een verlaten eilandje wordt gebracht. Eerst doe je een drankje buiten, daarna dineer je in een prachtig versierd oud boothuis, om later weer naar buiten te gaan voor marshmallows bij het kampvuur.

Moet je slapen

Wat goed genoeg is voor Kim Kardashian, is goed genoeg voor ons… Samen met grote zus Kourtney sliep Kimmie in het Arctic Treehouse Hotel (in Rovaniemi), waar je verblijft in je eigen ‘nestje’ in het bos.

finland arctic treehouse hotel

Het uitzicht vanaf je bed – uitgerust met het meest zachte witte faux fur kleed dat we ooit in handen hebben gehad – is prachtig: bos, bos en bos. De kamers zijn licht en designer. Het hotel zelf is luxueus, fotogeniek en wordt bejubeld om de uitstekende service. arctictreehousehotel.com

En als je er toch bent…

Het is een bon plan om je bezoek aan Lapland te combineren met twee nachtjes Helsinki. Om in de zomer in Lapland te komen, zul je toch op Helsinki moeten overstappen, dus waarom niet…? Kies je voor Helsinki, dan hebben we – uiteraard – ook tips voor deze Finse hoofdstad. Een fijn hotel is het Scandic Grand Central, lunchen doe je bij Little Finlandia, voor het avondeten ga je naar Sake Bar Izakaya, en tussendoor MOET je een bezoek brengen aan Allas Sea Pool.

finland lapland allas sea pool

Een smaakvol saunacomplex aan het water waar het ijskoude dompelbad echt zeewater is. Allas is modern maar authentiek, met lekkere dennengeuren, veel relaxruimtes en een waanzinnig uitzicht. Een oase van rust middenin de stad.

Tekst: Sandra ten Brink | Foto’s: Visit Finland

Laatste nieuws