Bitterzoet: Charles officieel verwelkomd bij Balmoral

Een hoop bijzondere herinneringen voor de koning.

Het heurt bij de Britten als thee en scones: een zomerverblijf van de royal family op het Schotse landgoed Balmoral. Met dit jaar weer een terugkeer van de traditionele inspectie van de eregarde (Shetland-pony incluis), is het verblijf in de Schotse hooglanden ongetwijfeld bitterzoet voor koning Charles en de rest van de Windsors.

Late binnenkomer

Waar in voorgaande jaren de Britse royals al begin augustus richting Balmoral trokken, is dat dit jaar een béétje anders gegaan. Zo liet Charles z’n geliefde Schotse landgoed namelijk extra lang openstellen voor het grote publiek, en maakte hij vandaag pas weer z’n officiële verschijning bij het Schotse stulpje.

Zoals jarenlang traditie was, werd de vorst verwelkomd door een Schotse eregarde. Hierbij horen natuurlijk een ceremoniële inspectie, én een kennismaking met Lance Corporal Cruachan IV, de Shetland-pony die een ererol heeft als mascotte van het Royal Regiment of Scotland.

Beeld: NL Beeld

Bitterzoete mijlpaal

De terugkeer van deze ceremonie moet een bitterzoet moment voor koning Charles zijn. Vorig jaar kon de traditionele ontvangst namelijk niet doorgaan zoals gewoonlijk – toen maakte Buckingham namelijk bekend dat de ontvangst van Queen Elizabeth achter gesloten deuren zou plaatsvinden, in lijn met aanpassingen in de agenda van de Majesteit omwille van haar comfort’. Slechts een maand later zou zij haar laatste adem uitblazen op haar geliefde landgoed.

In 2021 was het voor het laatst dat het traditionele welkom op Balmoral plaatsvond zoals gepland. Toen kwam Hare Majesteit in één van haar vele kleurige outfits opdagen.

Beeld: NL Beeld

Eén van de laatste foto’s die openbaar werd gemaakt van wijlen de koningin, had als setting het imposante Balmoral Castle. Slechts enkele dagen voor haar overlijden ontving zij daar de toenmalige Prime Minister, Liz Truss.

Elizabeth Balmoral 2023
Beeld: NL Beeld

Het landgoed Balmoral is al sinds 1852 in handen van de Britse Royal Family, bestaat uit meer dan 150 afzonderlijke gebouwen en werd door prinses Eugenie omschreven als ‘de mooiste plek op aarde’. “Ik denk dat oma hier het gelukkigst is. Ik denk dat ze echt enorm van de Hooglanden houdt”, stelde de prinses al eens. Kortom: een hoop mooie herinneringen om bij stil te staan.

Bron: The Mirror, Hello! Magazine, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws