5x feiten en fabels over het wassen van je haar

Zo zit het dus.

Als het gaat om het wassen van ons haar, zien we soms door de bomen het bos niet meer. Want moet je je haren nu wel of niet kammen als het nat is, en zorgt koud water voor glans of klopt dat helemaal niet? We zetten vijf feiten en fabels op een rij.

1. Minder wassen betekent minder vet haar: feit én fabel

Of je haar minder vet wordt als je het minder wast, hangt af van je haartype. Waar het bij de één goed werkt om het haar maar eens in de week te wassen, merkt de ander juist dat de lokken daar alleen maar vetter van worden. Wel is het zo dat je haar moet wennen aan een nieuwe gewoonte. Als je pas net bent begonnen met het verminderen van je aantal wasbeurten, kan het zijn dat je haar eerst snel vettig wordt, maar na een paar weken juist langer fris blijft. Even geduld dus, dan zul je vanzelf zien of jouw haar goed reageert wanneer je het minder wast.

2. Koud water geeft je haar meer glans: feit

Als jouw lokken best wat meer glans kunnen gebruiken, doe je er goed aan om je haar na het wassen af te spoelen met koud water. Dit heeft namelijk een sluitende werking op de schubbenlaag, waardoor het haar (oké, en jij ook) een soort schrikreactie krijgt die je lokken meer glans geeft.

3. Het is slecht om je haar te kammen wanneer het nat is: feit én fabel

Dit klopt gedeeltelijk. Je haar is inderdaad kwetsbaarder wanneer het nat is, maar dat betekent niet dat het schadelijk is wanneer je het borstelt na een wasbeurt. Als je niet als een malle tekeergaat door je klitten en de tijd neemt om je lokken rustig te kammen, zal dit je haarstructuur niet direct beschadigen. Er is alleen wat meer zorg en liefde nodig wanneer je haren nat zijn.

4. Het is goed om regelmatig van verzorgingsproducten te wisselen: fabel

Het is niet beter voor je haar om steeds verschillende verzorgingsproducten te gebruiken. Als je eenmaal een routine hebt gevonden met producten die voor jou werken, doe je er verstandig aan om daar bij te blijven.

5. Je moet shampoo grondig inmasseren: fabel

Ook dit is een fabel. Natuurlijk wil je dat de shampoo goed verdeeld wordt, maar als je te heftig tekeergaat op je hoofdhuid, verwijder je teveel talg. Hierdoor gaat je hoofdhuid extra werken om deze voorraad aan te vullen, met als effect: vet haar. En dat wil je uiteraard niet.

Bron: Ze | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws