De drie Oranje-prinsessen die hun naam veranderden

Prinses Marijke?

Wanneer je je in royal kringen begeeft, is de naam die je draagt best een beetje belangrijk. Ben je gezegend met een prinseswaardige naam? Lucky you. Ben je dat niet? Dan verander je ‘m toch gewoon? Je naam veranderen als prinses of prins is een trend die al eeuwen de ronde doet.

Naam veranderen

Schreven we eerder al dat de ‘Windsors’ zo’n decennia geleden al hun naam veranderden. Back in the days was een voornaam of een ‘House of York’ genoeg. Maar ‘House of Saxe-Coburg-Gotha’ klonk toch iets te Duits in de oren van koning George V. En dat was anno 1917 nogal not done, dat begrijp je misschien wel. Windsor Castle was één van de hoofdresidenties. Eén en één is twee, dus vandaar dat het voor de familie niet erg moeilijk was om Windsor als achternaam aan te nemen. Toen Elizabeth op de Britse troon kwam vond ze het heel belangrijk om de naam van Philip (Mountbatten) eraan toe te voegen, et voilà, Mountbatten-Windsor was geboren. Maar niet alleen bij het Britse koningshuis vindt er weleens een wisseling van naam plaats. Ook bij de Oranjes komt dit regelmatig voor.

Prinses Christina

De jongste zus van prinses Beatrix, prinses Irene en prinses Margriet kennen we allemaal als prinses Christina. Toch werd ze haar eerste twintig levensjaren prinses Marijke genoemd, waarbij de naam Christina diende als haar tweede naam. Ze koos ervoor om deze aan te passen, dat ze ‘Marijke’ te zoet en te kinderachtig vond klinken.

Prinses Laurentien

Het scheelde niet weinig of prins Constantijn had ‘prinses Petra’ aan zijn zijde gehad. De vrouw van de prins heette vanaf haar geboorte Petra Brinkhorst, maar helaas vond ze haar naam niet mooi. Gelukkig hadden haar creatieve ouders haar een prachtige tweede naam gegeven: zo droeg de prinses de tweede naam Laurentien. Dit is een combinatie van de namen van haar ouders: Laurens Jan en Jantien. Door haar tweede naam als voornaam te gebruiken, brengt Laurentien dus een subtiele ode aan haar ouders!

Prinses Mabel

Prinses Mabel deed geen aanpassing op haar naam, maar op haar achternaam. De prinses, die in 2004 trouwde met prins Friso, wordt sinds het huwelijk vaak Mabel van Oranje genoemd en veel mensen leven in de veronderstelling dat ze daarvoor Mabel Wisse Smit heette. Zo werd ze echter niet geboren: Wisse Smit is de achternaam van haar stiefvader. Die naam nam ze aan een tijd nadat haar eigen vader was overleden. Eigenlijk heet prinses Mabel namelijk Los, en was haar volledige naam Mabel Martine Los.

Bron: Libelle, Wikipedia | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws