Prinses Irene zal binnenkort te zien zijn in deze documentaire

Veertig jaar geleden was er ook al een rol voor de prinses weggelegd.

Toen Alledaagse Waardigheid, een boek over racisme in de Nederlandse samenleving, veertig jaar geleden verscheen, werd het eerste exemplaar uitgereikt aan prinses Irene. Binnenkort zal de prinses te zien zijn in de gelijknamige documentaire van regisseur Ida Does.

Documentaire

De docu die binnenkort verschijnt gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het kaartte als eerste institutioneel racisme aan in ’tolerant Nederland’ en durfde de problemen in Nederland op dit gebied te benoemen. Het maakte dan ook veel impact.

Waar prinses Irene veertig jaar geleden het allereerste exemplaar in handen kreeg, zal ze nu een van de personen zijn die in de film terugblikt op het werk van Essed en de betekenis van het boek. Dit doet ze samen met Gloria Wekker, Marion Bloem en Anja Meulenbelt.

Memorabele uitspraken van de prinses

We kennen de prinses al jaren als uitgesproken en eigenzinnig. Een aantal memorabele citaten blijven ons dan ook bij. Zo stelde ze ooit tegenover Future Fuel: “Alles draait om liefde. Liefde voor elkaar en de wereld om ons heen. Daar ben ik van overtuigd. Zelfs de mensen die nu met geweld hun doelen willen bereiken handelen uiteindelijk uit liefde, liefde voor hun ideologieën. Natuurlijk is hun weg niet de mijne, maar de wereld is niet zo zwart-wit als wij er vaak van maken. Iedereen is nodig.”

Ook vertelde ze in haar Abel Herzberglezing: “Op het moment dat je begrijpt dat jij er zelf toe doet, dat jij ertoe doet in wat je denkt en in hoe je handelt, in wat voor keuzes je maakt, in hoe je omgaat met je relaties, in hoe je jezelf behandelt, op het moment dat je begrijpt dat ieder van ons is als een druppel water in de oceaan van het leven, dan begrijp je dat het ieders persoonlijke verantwoordelijkheid is een heldere druppel te zijn die zal bijdragen aan de helderheid van de oceaan als geheel. Want in feite is het ‘ik’ ook altijd een ‘wij’.”

De documentaire is op 19 oktober te zien op NPO2.

Bron: Vorsten | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws