Tips om onnodig veel werkstress te voorkomen

Wist je dat hevige werkstress nog altijd de voornaamste reden is voor verzuim en verval onder werknemers? De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor mensen die kampen met werkstress, of het volgende stadium: een burn-out. Veel werknemers geven aan dat werkgevers de verantwoordelijkheid dragen bij het tegengaan van ernstige werkstress onder het personeel. Werkgevers kunnen dit echter niet alleen voorkomen; ook als werknemer kun je verschillende stappen zetten om werkstress en op langere termijn een burn-out tegen te gaan.  

Fouten maken

Om een voorbeeld te noemen van de rol van een werkgever: een werkgever sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af voor haar personeel. Maak je als werknemer per ongeluk een fout waaruit financiële schade voortkomt? In dat geval wordt deze schade gedekt door de door een werkgever afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hoewel een nauwkeurige manier van werken essentieel is, hoef je als werknemer dus niet onnodig veel stress te ervaren voor de mogelijke gevolgen van fouten die je maakt bij de uitvoering van je werk. Niet voor niets zegt men: fouten maken is menselijk!  

Standaard

Zorg voor een goede planning voor de werkweek  

Houd het werk wat je uitvoert overzichtelijk, door aan het begin van iedere week een planning te maken. Pak de agenda er nog eens bij en bekijk welke afspraken je deze week hebt staan. Het kan helpen om het eerste uur op de maandagochtend standaard te blokkeren in je agenda; neem een moment voor jezelf om de planning rond te maken. Vind je het regelmatig lastig om de doelen die je hierbij voor jezelf stelt voor deze week te halen? Blok in dat geval ook een uur op de woensdagmiddag voor jezelf. Stel de doelen waar nodig bij en bepaal welke activiteiten je naar volgende week verplaatst. Door met een duidelijke planning te werken creëer je rust voor jezelf.  

Probeer ook je mailbox overzichtelijk te houden 

Het helpt niet alleen om een planning te maken aan het begin van de week; zorg ook voor een schone mailbox. Loop de mailbox aan het eind van de week nog eens na, om te zien of je alle belangrijke e-mails opgepakt hebt. Verplaats de e-mails die afgewikkeld zijn naar de juiste mappen in je Outlook-omgeving. Een schone, overzichtelijke mailbox helpt je werkstress tegen te gaan. Je werk is overzichtelijk; je bent in-control.  

Onthecht van je werkplek gedurende de dag  

Tijdens de werkdagen zal er af en toe wat tegenzitten. Dat is heel normaal en geen reden voor paniek! Heb je het gevoel de controle te verliezen? Onthecht in dat geval van de werkplek, door bijvoorbeeld een rondje over de verdieping te wandelen, door even naar buiten te gaan of door een kop koffie te drinken met een collega. Je mag je frustraties hierbij best uiten, zodat ze bespreekbaar zijn. Frustraties opkroppen kost je onnodig veel energie en maakt dat de ervaren werkstress op termijn alleen maar toeneemt.  
 
Overigens is het ook om andere redenen fijn om gedurende de dag een wandeling te maken buiten je kantoor. Een frisse neus halen helpt je het hoofd te legen; je hebt aandacht voor datgene wat je tijdens de wandeling om je heen ziet. Vind je dit lastig? Neem in dat geval je favoriete muziek mee onderweg! Op regenachtige dagen zou je de pauze ook kunnen gebruiken om een tijdschrift of een paar hoofdstukken in een boek te lezen. Het heeft een vergelijkbaar effect; ook nu probeer je de focus buiten je werk te leggen. Voordeel van een wandeling ten opzichte van het lezen van een boek is de lichamelijke beweging die het je biedt. Zeker bij kantoorbanen is voldoende beweging belangrijk om gezond te blijven.  

Beeld: Pexels

Laatste nieuws