De eerste activiteiten van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika

Een bewogen eerste dag voor de hoogheden!

Zoals het velen vast niet ontgaan is, is koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima op staatsbezoek in Zuid-Afrika. Gisteren was de eerste dag van de reis die tot aanstaande vrijdag zal duren en het koningspaar heeft er inmiddels al weer een heleboel activiteiten op zitten.

Aankomst

Gisteren kwamen de royals aan op militair vliegveld Waterkloof in Pretoria. Zoals wel vaker bij staatsbezoeken aan het buitenland, zagen we dat de koning zelf in de cockpit van het regeringstoestel zat. Na het landen, werd de rode loper uitgerold en werd het koningspaar officieel onthaald door de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Relaties en Samenwerking, Nalendi Pandor.

Beeld: NL Beeld

Even rustig bijkomen van de lange reis zat er niet in voor het koningspaar. Gelijk na aankomst, reisde het koppel namelijk door naar het Blesbokspruit Wetland Reserve. Tijdens het bezoek werd de waterkwaliteit en de beschikbaarheid van water in Zuid-Afrika besproken. Daarnaast lag de nadruk op de samenwerking tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bedrijven binnen de watersector.

En we zouden Beau Monde niet zijn als het ons niet was opgevallen dat de koningin een kleine wijziging had aangebracht aan haar outfit. Het leek Máx waarschijnlijk niet zo’n goed idee om op de naaldhakken waarmee ze uit het vliegtuig stapte door een natuurreservaat te paraderen. Daarom besloot ze de pumps toch maar te vervangen voor schattige, oranje ballerina’s. Groot gelijk heeft ze!

Beeld: NL Beeld

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Apartheid Museum

Aan het einde van de ochtend, brachten Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan het indrukwekkende Apartheid Museum. Zij stonden daar stil bij het apartheidsverleden van Zuid-Afrika en werden hierover geïnformeerd tijdens een rondleiding door het museum. Ook werd er verteld over de overgang naar een democratische samenleving in Zuid-Afrika. Aan kwesties met betrekking tot vrouwenrechten en de LHBTIQ+-gemeenschap werd hierbij extra aandacht besteed.

Beeld: NL Beeld
Beeld: NL Beeld

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Fotomoment

Voordat de koning en koningin ’s middags verder moesten om het Innovation Village bezoeken, werd er eerst een fotomomentje ingelast. Moet ook gebeuren! Ze poseerden onder de prachtige, bloeiende Jacarandabomen met lila-kleurige bladeren. En de koningin voelde zich daar klaarblijkelijk helemaal thuis. “De Jacarandabomen komen uit Argentinië!”, aldus Máxima. De stralende koningin had haar donkere outfit met oranje accessoires ingewisseld voor een oranje met witte japon van het merk Zeus + Dione. Ook dit pareltje droeg ze al eerder, tijdens het staatsbezoek aan Griekenland in 2022.

Beeld: NL Beeld
Beeld: NL Beeld

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Blauw Bloed (EO) (@eo_blauwbloed)

Innovation Village

Na het fotomoment, stond een bezoek aan de Innovation Village op de koninklijke planning van Willem-Alexander en Máxima. Daar gingen ze in gesprek gaan met deelnemers van de economische missie over de versterking van samenwerkingen tussen Zuid-Afrika en Nederland op het gebied van groene waterstof. Tevens spraken ze met deelnemers van de kennismissie praten over zaken zoals gelijke kansen en beroepsonderwijs in de groene sectoren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Ontvangst Nederlandse Gemeenschap

Na een ongelooflijk intensief dag-programma, was het tijd voor de laatste activiteit van de eerste dag van het staatsbezoek naar Zuid-Afrika. Het koningspaar ontving, op de residentie in Pretoria, een groep Nederlanders die wonen en werken in Zuid-Afrika. De koning sloot af met een korte toespraak en het volkslied werd gezongen. Cheers royals, op een geslaagde eerste dag!

Beeld: NL Beeld
Beeld: NL Beeld

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Ook vandaag en vrijdag heeft het koningspaar weer een bijzonder volle agenda. Zo bezoeken ze vandaag verschillende locaties in Johannesburg, en vliegen ze vanavond door naar Kaapstad. Hier zullen de koning en koningin vrijdag hun bezoek zullen afronden. Kortom: stilzitten zal er niet bij zijn de komende dagen!

Bron: Blauw Bloed, Instagram / koninklijkhuis | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws