Warm welkom voor koningspaar in Zuid-Afrika

Een druk programma voor de hoogheden!

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben het er maar druk mee dit jaar: van een staatsbezoek aan Slowakije in maart, op visite bij de zuiderburen in juni, en nu een vlucht naar Zuid-Afrika! Vanmorgen is het staatsbezoek van het koninklijk paar van start gegaan.

Koninklijke copiloot

Zoals zo vaak bij bezoeken aan het buitenland, werd gespot dat koning Willem-Alexander zelf in de cockpit van het regeringstoestel zat. Eenmaal geland was het tijd voor de rode loper en een officieel onthaal door de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Relaties en Samenwerking, Nalendi Pandor.

staatsbezoek Zuid Afrika
Beeld: NL Beeld

Ons koningspaar wordt bovendien vergezeld door minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken.

Beeld: NL Beeld

Ook geldt natuurlijk dat er een flinke delegatie met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven in het land aanwezig is. Het bezoek staat namelijk volledig in het teken van de goede banden tussen beide landen.

De Rijksvoorlichtingsdienst stelt: “Zuid-Afrika is voor Nederland één van de belangrijkste partners op het Afrikaanse continent op economisch, politiek, cultureel, onderwijs en wetenschapsgebied. Nederland en Zuid-Afrika werken actief samen aan oplossingen voor een rechtvaardiger, inclusievere en duurzamere toekomst.” Daarbij is er oog voor een ‘gezamenlijke toekomst’ zonder het ‘gedeelde verleden’ uit het oog te verliezen.

Elegant en praktisch

Bij aankomst in Zuid-Afrika had onze koningin zich in een outfit gestoken die we al eerder van haar hebben gezien. Wel zo toepasselijk natuurlijk, voor een bezoek waarbij duurzaamheid een belangrijk thema is!

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij aankomst in Pretoria, oktober 2023.
Beeld: NL Beeld

Josine Droogendijk, de stijlexpert achter Modekoningin Máxima, weet te melden dat de hoogheid deze japon van Jan Taminiau al ruim veertien jaar in de kast heeft hangen. Zo droeg HKH de jurk al eens in 2009, en heeft de knoopjesjapon sindsdien een paar keer z’n opwachting gemaakt.

Ook als vertegenwoordiger van het koninkrijk doet Máx zo met haar outfit goed werk. Het oranje accentje in combinatie met de keuze voor een Nederlands design zijn ongetwijfeld geen toeval!

Druk programma

De komende dagen zullen de Oranjes het flink druk hebben in Zuid-Afrika. Zo hebben de twee vandaag een vol programma in Pretoria, waar zij vanmorgen onder meer in gesprek gingen met lokale betrokkenen uit de watersector. Daarnaast stond een bezoek aan het Apartheid Museum op het programma.

Willem Alexander en Máxima – Bezoek Blesbokspruit
Beeld: NL Beeld

In de middag gaan Willem-Alexander en Máxima onder meer langs bij de Innovation Village, wordt er een gesprek gevoerd over de arbeidsmarkt en werkloosheid, en eindigt deze bomvolle dag met een ontvangst voor de lokale Nederlandse gemeenschap.

Op donderdag en vrijdag heeft het koningspaar ook een bijzonder volle agenda. Zo worden morgen verschillende locaties in Johannesburg bezocht, en vliegt het paar in de avond door naar Kaapstad, waar zij vrijdag hun bezoek zullen afronden. Kortom: genoeg te doen de komende dagen!

Bron: RVD, Modekoningin Máxima | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws