Expert legt uit: wat doet de wintertijd met je lichaam?

Dat ene uurtje maakt dus wel degelijk verschil!

Vannacht is het weer zover: dan gaat de wintertijd in. Dat betekent dat het de komende tijd ’s ochtends weer even wat lichter is, en het ’s avonds een stuk sneller donker wordt. Maar het betekent ook dat je lichaam het moeilijk kan vinden om te wennen aan dat uurtje verschil. Dit is wat de experts erover zeggen.

Vermoeidheid, slecht slapen en een slecht humeur

Je denkt misschien: ach, één uurtje verschil, zoveel zal dat toch niet schelen? Maar dat kan vies tegenvallen. Er zijn namelijk veel mensen die door de verschuiving van de klok even flink van de leg zijn.

Ook al kun je tijdens de wintertijd een uurtje extra slapen, toch zorgt het bij sommige mensen voor vermoeidheid, slecht slapen, en een slecht humeur. Dit komt omdat het uurtje onze biologische klok in de war schopt. Volgens Britse onderzoekers heeft dit alles te maken met ‘klokgenen’, genen die invloed hebben op ons biologische ritme. De klokgenen, die verantwoordelijk zijn voor ons dag- en nachtritme, worden aangestuurd door de biologische klok in je hersenen.

Wanneer de klok een uur voor- of achteruit wordt gezet, loopt het ritme dat ons wordt opgelegd dus niet meer samen met onze biologische klok en onze klokgenen. Dit zorgt voor een verstoring waar je lichamelijk wel wat van kunt merken. Je lichaam is er namelijk aan gewend rond een bepaald tijdstip het slaaphormoon melatonine te produceren. Wanneer de klok wordt verzet raakt ook de aanmaak van dit slaaphormoon in de war. Dit kan ervoor zorgen dat je slechter in slaap kunt komen ‘s avonds.

Nieuw ritme

Maar voor de mensen die last hebben van het verzetten van de klok is er goed nieuws. Binnen twee weken zou iedereen namelijk helemaal gewend moeten zijn aan de nieuwe tijd. Hoe je het proces kunt versnellen? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengt en pas je direct aan aan het nieuwe ritme. Sta daarom rond dezelfde tijd op als altijd en neem ook je maaltijden rond dezelfde tijd. Dan voel jij je snel weer de oude!

Achterhaald

Overigens is het nog maar de vraag of het jaarlijkse heen en weer schuiven van de klok op de lange termijn blijft gebeuren. Zo hebben knappe koppen, prominente politici, en wetenschappers wereldwijd al opgeroepen om deze traditie af te schaffen. Het zou namelijk een achterhaalde gewoonte zijn, die stamt uit de tijd dat we nog van zonlicht afhankelijk waren om ons werk te doen. De redenatie was dat we met meer zonlicht, minder energie zouden verbruiken.

Die tijd ligt inmiddels natuurlijk wel achter ons, en dus kunnen de klokken volgens velen gewoon op één vast tijdstip blijven staan. Kenneth Wright, een expert op het gebied van slaap en de biologische klok, legt uit dat het voor onze gezondheid beter zou zijn om aan één tijd vast te houden: “We maken in feite de keuze: willen we meegaan in hoe we geëvolueerd zijn, of willen we dat aanpassen?” Zijn keuze is duidelijk: dat springen door de tijd kunnen we maar beter afschaffen. Wie weet of het er ooit van komt!

Bron: Marie Claire, Dingen voor Vrouwen, ScienceNews.org | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws