Op z’n royals: Spaanse hertog geeft zijn dochter 25 namen

...en dat zijn er zo'n 23 meer dan de Spaanse wet toelaat.

We weten dat royals nogal scheutig kunnen zijn met het geven van namen aan hun pasgeboren spruit, maar de Spaanse hertog Fernando sloeg daar wel heel erg in door. Hij gaf zijn dochter 25 namen, maar moet er nu een flink aantal schrappen omdat de Spaanse wetgeving er niet in meegaat.

Royal namen

Dat royals er een handje van hebben om hun kinderen van nét wat meer namen te voorzien dan gebruikelijk, is algemeen bekend. Het staat immers lekker koninklijk. Het geven van meerdere namen gebeurt in vrijwel alle koningshuizen, en ook de Oranjes kunnen er wat van. Zo heet onze Bea officieel Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau, luistert Wim-Lex naar de namen Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau en is Amalia in haar volledigheid Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria van Oranje-Nassau genoemd.

Het is natuurlijk het goed recht van royals om hun spruit meerdere namen te geven. Voor hen is het een uitkomst om zoveel mogelijk belangrijke familieleden te vernoemen zonder tientallen kinderen te hoeven verwekken. Er is echter wel een wettelijke grens vastgesteld als het gaat om de hoeveelheid namen die je een kind kunt geven. En geloof het of niet: dit geldt óók voor royals.

25 namen

Hertog Fernando Fitz-James Stuart en hertogin Sofia Palazuelo van Huéscar uit Spanje leken lak te hebben aan dergelijke wettelijke regels. Zij wilden hun dochter maar liefst 25 namen geven. Het meisje werd in januari van dit jaar geboren en begin deze maand gedoopt. De volledige naam van hun dochter luidt – even diep ademhalen – Sofía Fernanda Dolores Cayetana Teresa Ángela de la Cruz Micaela del Santísimo Sacramento del Perpetuo Socorro de la Santísima Trinidad y de Todos Los Santos. 

Met zo’n naam kún je begrijpen dat dit juridisch gezien enige problemen kan geven. Na de doop blijkt dan ook dat de hertog en hertogin hun dochter met het oog op de Spaanse wetgeving veel te veel namen hebben gegeven. Royal of niet: de volledige naam wordt niet geaccepteerd door de burgerlijke stand. Volgens de wet mag een kind in Spanje namelijk maar één samengestelde naam hebben of twee aparte, maar simpele namen. Fernando en Sofia hebben dus flink moeten schrappen.

Tweede keer

Een royal ezel stoot zich blijkbaar wél twee keer tegen dezelfde steen, want het blijkt niet de eerste keer te zijn dat Fernando en Sofia tegen dit probleem aanlopen. Het stel verwelkomde in 2021 namelijk al eerder een dochter die van een royaal aantal namen voorzien was. Het meisje heet Rosario Matilde Sofía Cayetana Dolores Teresa en hoewel een stuk bescheidener dan die van haar zusje, werd ook deze naam wettelijk niet geaccepteerd.

Hoe beide dochters nu ingeschreven staan bij de burgerlijke stand, blijft een raadsel. Al zou het ons niet verbazen als dat gewoon ‘Soof’ en ‘Roos’ zou zijn – toch een stuk makkelijker wanneer je de kids roept voor het eten.

Bron: Blauw Bloed, JAN | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws