Creepy: dit spook zou rondwaren op Paleis Noordeinde

Griezelig!

Halloween is inmiddels weer achter de rug, maar we blijven nog even in spookachtige sferen hangen. Zo schreven we onlangs al over de verhalen rond een geest die zou rondwaren te Anmer Hall, één van de optrekjes van prins William en prinses Kate. Maar ook in één van de vertrekken van Paleis Noordeinde zou zich een schimmig figuur ophouden.

Koningin Sophie

We nemen je mee terug naar het Koninklijk Huis van de negentiende eeuw, toen koning Willem III op de troon zat. Deze vorst heeft zich over z’n jaren niet bepaald populair gemaakt met z’n grillige karakter, woede-uitbarstingen, en bizarre misdragingen. De schertsende bijnaam ‘Koning Gorilla’ zegt eigenlijk al genoeg, non?

In 1851 stapte hij in het huwelijksbootje met Sophie van Württemberg, een dochter van koning Willem I van Württemberg en grootvorstin Catharina Paulowna, maar dat huwelijk is bepaald geen succes te noemen. Zo rijdt haar echtgenoot regelmatig een scheve schaats (en doet hij maar weinig moeite om dit te verbergen), en heeft ook zij te lijden onder de grillen en pesterijen van de vorst. Bij haar overlijden in 1877 werd zij op haar eigen verzoek opgebaard in haar trouwjurk, aangezien ze van mening was dat haar leven al geëindigd was op de dag dat zij haar man huwde.

Overleden zoontje

Daar komt bij dat Sophie in 1850 afscheid moet nemen van haar dan zesjarige zoontje Maurits. Die komt om als gevolg van een hersenvliesontsteking (en ruziënde ouders, die elkaars artsen de toegang tot hun zoontje ontzeggen). De ervaring breekt haar hart.

Op dat moment is spiritisme echter bijzonder populair, en kunnen mediums keuvelen met de hoogste rangen van society. Zo schakelt Sophie het medium Daniel Dunglas Home in, die op dat moment onder meer een graag geziene gast is bij de Bonapartes. In 1858 gaat de spiritist op bezoek bij koningin Sophie, en daar zou hij verschillende séances houden. Op de laatste avond is het raak: er zou contact gelegd worden met gene zijde.

koningin sophie
Een portret van koningin Sophie. (Beeld: © RVD – Koninklijk Huis, via Nationaal Archief)

Klopgeest

Naar verluidt wordt na verschillende onsuccesvolle pogingen door de koningin besloten om een ander vertrek van het paleis te proberen voor een séance. Wanneer Home bij een wandeling door het paleis de voormalige slaapkamer van het overleden prinsje Maurits uitkiest, toont de vorstin zich niet verbaasd.

Volgens bronnen ziet het gezelschap tijdens de bijeenkomst onder meer een zakdoek en een zware gouden bel zwevend voorbijkomen, en wordt er later met een systeem van klopjes gecommuniceerd met de geest. Zo gingen de aanwezigen het alfabet bij langs, en zou de geest door te kloppen bij verschillende letters woorden en zinnen hebben gespeld. Ook zou koningin Sophie een koud handje haar vinger hebben voelen grijpen.

Geluk

De séance is één van de weinige mooie momenten die Sophie aan het Nederlandse hof beleeft. Zo dankt ze Home met een indrukwekkende ring en een brief, waarin ze schrijft dat ze lang aan de avond zal terugdenken. Later zou ze schrijven: “Dit behoort werkelijk tot de meest bijzondere ervaringen van mijn leven.”

Nu vragen we ons natuurlijk af of ook de huidige leden van het Koninklijk Huis al te maken gehad hebben met deze ‘klopgeest’. Wie weet wat daar rondwaart in het werkpaleis!

Bron: Geschiedenisbeleven.nl, Blauw Bloed, Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws