Wat is gepast om te dragen naar een uitvaart?

Een zwarte outfit is niet gegarandeerd een goede keuze.

Wanneer er een naaste is overleden, overheerst verdriet natuurlijk enorm en is je outfit voor de uitvaart misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het fijn om de laatste eer te bewijzen in kleding waarin je je goed voelt. Bij het uitkiezen hiervan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee wil houden.

Zwarte kleding

Als je denkt aan kleding op een uitvaart, is zwart waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt. Niet zo gek, want bij de meeste uitvaarten wordt zwarte kleding gedragen. In veel culturen wordt de kleur geassocieerd met rouw en verdriet, en is het een uiting van respect en bescheidenheid wanneer je zwart draagt.

Dresscode

Toch kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je all black naar een begrafenis kan komen. In sommige gevallen hebben de overledene of de nabestaanden juist een andere wens. Meestal wordt dat dan duidelijk vermeld op de rouwkaart. Bij sommige uitvaarten wordt aan gasten bijvoorbeeld juist gevraagd om vrolijke kleding te dragen, om het leven van de overleden persoon te vieren.

Het is dus verstandig om goed te kijken of er een dresscode vermeld staat op de rouwkaart of uitnodiging. Is dit niet het geval, dan kun je ervan uitgaan dat ingetogen kleuren als zwart, grijs, donkerblauw of donkerbruin gewenst zijn.

Kies iets waarin je je comfortabel voelt, maar wat ook netjes oogt: denk bijvoorbeeld aan een broekpak, een midi-jurk of -rok of een nette pantalon met een getailleerde blazer. Kijk daarnaast naar de weersverwachting op de dag van de begrafenis. Eventueel kan het nodig zijn om je schoenen, jas en accessoires daarop aan te passen.

Items die je wil vermijden

Iedere begrafenis is anders en de wensen wat betreft kleding is ook niet altijd hetzelfde. Toch zijn er in de regel een aantal fashion items die je bij een uitvaart het beste kunt vermijden. Zo kun je een gescheurde spijkerbroek, kleding met (ongepaste) slogans en sportkleding of overdreven sexy kleding het beste thuis laten.

Bron: Grazia Daily | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..