Terugblik: een halve eeuw sinds Annes eerste huwelijk

Gelukkig hebben we de foto's nog.

Morgen is het zover: dan is het precies vijftig jaar geleden dat prinses Anne en haar toen-nog-grote-liefde Mark Phillips in het huwelijksbootje stapten. Hoewel hun huwelijk geen lang leven beschoren was, zijn de twee nog altijd goed bevriend met elkaar. En die bruiloftskiekjes? Die zien er jaren later nog prachtig uit!

Prinses op het witte paard

Als oudste dochter van koningin Elizabeth en prins Philip, is prinses Anne natuurlijk een graag gezien gezicht in society-cirkels. En wat hoort er bij een leven te paleize? Een beetje liefde voor de paardensport! Dat Anne en Mark elkaar in 1968 leren kennen bij een evenement gerelateerd aan de paardensport, zal dan ook weinig mensen verbazen.

In mei 1973 kondigt het paar hun verloving aan, waarbij we een set héérlijke early seventies foto’s van het paar krijgen vanuit de paleistuin bij Buckingham Palace. Kijk Anne stralen met haar beehive coupe!

prinses Anne Mark Phillips
Beeld: NL Beeld

De verloving tussen het paar zorgde hier en daar voor opgetrokken wenkbrauwen, want het zou pas de tweede keer in ruim 200 jaar zijn dat een lid van de koninklijke familie trouwde met een ‘gewone burger’. Voordat Mark Phillips zijn intrede deed in de royal family, was de Queen Mother, Elizabeth Bowers-Lyon, de laatste commoner die door haar huwelijk lid werd van de koninklijke familie.

Huwelijk

Kritiek om rang en stand achterwege latend, was op 14 november 1973 het moment suprême daar. In een prachtige ceremonie trouwde het paar in de Westminster Abbey – waarbij Annes trouwring conform tradities werd gesmeden van Welsh goud.

huwelijk Anne Mark Phillips
Beeld: NL Beeld

Haar wederom aanwezige beehive verborg ze dit keer onder een prachtige sluier en de Fringe Tiara in de stijl van een Russische kokoshnik, uit de juwelencollectie van haar moeder. Daarbij droeg de blozende bruid een hooggesloten japon in Tudor-stijl met een hoop borduursels, en een sterk staaltje statement sleeves. Tijdens de ceremonie was de rol van page bovendien weggelegd voor haar dan negenjarige broertje, prins Edward. Hoe zoet!

Bij het huwelijk krijgt Mark Phillips conform de tradities een graafschap aangeboden, maar deze slaat hij af. Wanneer de twee in 1977 zoontje Peter en in 1981 dochter Zara mogen verwelkomen, krijgen zij dus geen HRH-titels.

Scheiding

Uiteindelijk blijkt dat de twee langzaam maar zeker uit elkaar groeien. In 1989 worden bovendien persoonlijke brieven aan de prinses gestolen, die afkomstig blijken te zijn van niemand minder dan Timothy Laurence, de Equerry van haar moeder. Enkele maanden later kondigen Anne en Mark aan dat hun levens gescheiden verdergaan. Van een echtscheiding is dan echter nog géén sprake.

Dat volgt pas in 1992: op 13 april vraagt de prinses een echtscheiding aan, die binnen enkele weken wordt afgerond. De prinses laat er vervolgens bepaald geen gras over groeien, en stapt in december van datzelfde jaar opnieuw in het huwelijksbootje. Bij het Schotse kerkje Crathie Kirk geeft de prinses het jawoord aan de man met wie ze anno nu nog altijd gelukkig is.

Zara Tindall princess Anne Mark Phillips
Beeld: NL Beeld

Die scheiding betekent overigens niet dat Anne en Mark elkaar helemaal zat zijn. Welnee! De spark was misschien verdwenen uit hun relatie, maar als vrienden en ouders kunnen de twee prima door één deur. Zo zien we het paar met enige regelmaat gezellig saampjes in het publiek bij wedstrijden van dochter Zara. Dat co-ouderschap gaat ze klaarblijkelijk goed af!

Bron: BBC, The Telegraph | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws