New year, new you: iedereen healthy – óók je huisdier

En deze celebs gaven het goede voorbeeld!

Waarschijnlijk zit je zelf al vol met grootse plannen en goede voornemens voor 2024. Maar vergeet je hierbij je favoriete viervoeter niet? Ook onder huisdieren is obesitas namelijk een groeiend probleem, want het heeft een flinke impact op hun gezondheid. Purina praat je helemaal bij in hun nieuwste Pet Talk. En ter inspiratie delen we enkele celebs die hun lifestyle hebben omgegooid: vaarwel alcohol en junkfood, hallo proteïneshakes en sportschool-schema! Laat je door hen inspireren. En dan niet alleen jij, maar ook je huisdier! Zo gaan we allemáál healthy het nieuwe jaar in.

Fitte Fikkie

We proberen natuurlijk zoveel mogelijk bewust te leven. Een beetje balans in ons dieet, een bezoekje aan de sportschool hier of daar (hoewel we een uitgebreide shopsessie óók als work-out tellen, natuurlijk), en genoeg water drinken voor een stralend huidje. Maar in hoeverre letten we hier eigenlijk op bij onze huisdieren? We vertroetelen onze viervoeters massaal, maar wat je tussen al die lekkere snacks voor je hond of kat misschien vergeet: ook zij kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen als ze te zwaar worden.

Zo deelt Purina in hun nieuwste Pet Talk enkele shocking cijfers: maar liefst veertig tot vijftig procent van de huisdieren in Nederland kampt met overgewicht! En dit kan verregaande gevolgen hebben. Volgens onderzoek door de American Veterinary Medical Association leven honden met overgewicht zo’n 2,5 jaren korter dan viervoeters met een gezond gewicht.

Gelukkig is het niet heel moeilijk om je corpulente kat of bolle blaffertje weer op het juiste pad te krijgen. Huisarts Lenny Jelsma praat je bij:

Een ontzettend handige tool die zij tipt is Purina’s eigen Body Condition Score Card. Je hebt deze voor zowel honden als katten, en deze wordt óók door dierenartsen gebruikt. Verder legt zij uit dat de basisprincipes voor een gezond gewicht voor je huisdier niet anders zijn dan voor jezelf: gezond eten, en genoeg bewegen. Deel dus niet eindeloze snacks uit (hoe lief je pluizebeest ook kijkt) en maak eens een extra lange wandeling in plaats van je standaard blokje om.

En als je nu (net als de Beau Monde-redactie) een wat lui aangelegde kat in huis hebt? “Zorg dat de kattenbak, het kattenvoer en drinken verdeeld is over het hele huis, zodat katten zelf heen en weer moeten lopen.” Lifehack!

Stralen als de sterren

Goed, dus je hebt inspiratie opgedaan voor je viervoeter. Maar je eigen goede voornemens dan? Sowieso geldt dat die extra lange wandeling voor jou net zo goed is als voor je huisdier. Maar om net dat stapje extra te gaan, doen we inspiratie op bij de celebs.

Adele

Ze kan natuurlijk niet ontbreken op een lijstje over fitte celebrities. Een dijk van een stem, eindeloze hits en records, én sinds enkele jaren een enthousiast fitgirl! Ze zet bovendien meteen het goede voorbeeld: geen hip dieet voor Adele, maar gewoon stukje bij beetje ontdekken hoe fijn het voelt om fit te zijn. Zo onthulde ze al in gesprek met de Britse Vogue“Het draaide nooit om gewichtsverlies. Het ging altijd om sterk worden en mezelf zoveel mogelijk tijd geven zónder mijn telefoon.” En nu is de zangeres groot fan van een goede work-out – ze gaf zelfs toe een klein beetje verslaafd te zijn aan haar sportieve hobby’s.

Beeld: NL Beeld

Ook ontkende ze dat ze één of ander trendy dieet had gevolgd: “If anything eet ik nu meer dan ik eerst deed omdat ik zo hard sport!” Zo kun je er dus ook naar kijken: meer sporten betekent meer ruimte om jezelf te verwennen met lekker eten.

En wat vooral opvalt in de before en after-kiekjes hierboven? De gigantische toename in zelfvertrouwen. Waar Adele in 2008 met opgetrokken schouders en haar gezicht half-verborgen achter haar karamelkleurige lokken verschijnt, straalt ze ons dertien jaar later zelfverzekerd tegemoet. Atta girl!

Chris Pratt

Bij acteurs zien we wel vaker forse transformaties voorbij komen. Voor de ene filmrol gaan ze als magere ziekenhuispatiënt door het leven, en enkele maanden later stralen ze opeens als indrukwekkende spierbundels op het witte doek. Maar acteur Chris Pratt gaf aan dat zijn transformatie gewoon voor zichzelf was. En z’n gouden tip? Die deelt hij gratis en voor niets via Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chris Pratt (@prattprattpratt)

“Zes maanden geen bier”, aldus de Guardians of the Galaxy-ster. Nadat hij jarenlang met een stevig aantal kilo’s had rondgelopen (toegegeven, het paste bij zijn karakter uit Parks and Recreation), besloot hij voor de Marvel-film het roer om te gooien. En ook hij gaf vervolgens toe dat z’n healthy levensstijl erg goed beviel. “Het gaf me een gevoel van totale controle”, aldus Pratt.

Jennifer Hudson

Waar de celebs soms met hippe diëten en strenge regels kilo’s kwijtraken in een mum van tijd, zal elke voedingsexpert je uitleggen dat dit niet de meest gezonde of duurzame manier is om voor een gezonde levensstijl te gaan. Ook zangeres, actrice, en presentatrice Jennifer Hudson kan dit beamen. Zo deelde ze in een interview met SELF Magazine: “Ik moest mijn dieet-mentaliteit doorbreken. Ik ontnam mezelf allerlei dingen, en dacht dat dat gezond was. Ik at geen pasta, geen gefrituurd eten, geen rood vlees. Ik had in geen tien jaar pizza gegeten”, somde ze op.

Beeld: NL Beeld

Maar nu weet de de multigetalenteerde diva wel beter. Zo verklapt ze dat er heel veel kan als je maar een balans vindt: “Als je een streng dieet volgt dat zegt dat je geen koolhydraten of dit of dat mag eten, functioneert je lichaam niet zoals het zou moeten. Ik weet nu dat ik alles kan eten wat ik wil en toch mijn gewicht kan verliezen of behouden. Het gaat om porties en balans.” Wijze woorden!

Goede zorgen

Uiteindelijk zitten er tussen een gezonde levensstijl bij zowel mensen als huisdieren veel overeenkomsten, zoals Purina uitlegt. En ben je tóch van plan om je te wagen aan een intens crash-dieet? Denk dan eens andersom: je zou je favoriete viervoeter ook geen ongezonde restricties opleggen. Dus waarom jezelf wel?

Samen gaan jullie het nieuwe jaar gezond in!

Openingsbeeld: Adobe Stock

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..