Snelle citytrip in kerstsferen: waarom Londen dé must-visit van december is

Beau Monde vertrok op een alles-in-een city trip naar jolly London!

Het jaareinde is in zicht, en voordat we tevreden met een kerstdiner achter de kiezen op de bank neerploffen, is het tijd om nog éven een snelle citytrip te maken. Beau Mondes Sandy vertrok naar Londen om daar kerstinspiratie op te doen!

Kerststad Londen

Wanneer we de vraag krijgen of we al ideeën hebben over welke stad we willen bezoeken in de aanloop naar de feestdagen, is het antwoord overduidelijk: Londen!

Aangezien het reisplatform van Nederlandse bodem anno nu veel meer biedt dan hotels alleen, boeken we in een handomdraai onze vlucht, accommodatie, én nog een interessante attractie via Booking.com, en nog geen week later zitten we op Schiphol last-minute te googlen naar de beste must-visits rond de kerstdagen in de Britse hoofdstad. En laten we duidelijk zijn: dat zijn er nogal wat.

The Rubens at the Palace

Maar voor het zover is, mogen we eerst inchecken bij The Rubens at the Palace, een pittoresk hotelletje aan de achterzijde van Buckingham Palace (met uitzicht op de Buckingham Mews en om de hoek van de officiële Buckingham Palace Gift Shop) met een immer vrolijke deurman, eindeloos behulpzame staff en een decadent ontbijtmenu waar we met heimwee aan terugdenken.

Beeld: Redactie Beau Monde

Het is duidelijk niet voor niks dat deze accommodatie zo hoog aangeschreven staat: élk detail klopt, tot op de goud-geborduurde lakens toe. Geen wonder dat The Rubens at the Palace in reviews van de meer dan vierduizend bezoekers van Booking.com een prachtige 8.6 scoort.

Beeld: Redactie Beau Monde

Naast comfortabele bedden, en luxe ontbijtjes kun je hier ook genieten van een echte Afternoon Tea, met uitzicht op de achterdeur van Buckingham Palace. Royally approved, vinden wij!

Kerstmarkten

We struinen flink wat kerstmarkten bij af in de paar dagen dat we er zijn, want we zijn natuurlijk reuze benieuwd hoe de Britten invulling geven aan deze schilderachtige marktjes.

Al met al vinden we de markten op Leicester Square en Trafalgar Square prima geslaagd. De stands (in gezellige alpine-stijl) verkopen in de basis de drankjes en lekkernijen die je van een kerstmarkt verwacht, maar voor je Reibekuchen zul je toch echt bij onze oosterburen moeten zijn. Ook kunnen we aanraden om de mulled plum cider te laten voor wat het is, en gewoon voor een oude vertrouwde warme glühwein (of zoals de Britten ‘m noemen: een mulled wine) te gaan.

De echte winnaar van het weekend? Dat is toch echt het South Bank Winter Festival. Pal naast de Thames geniet je hier van eindeloos lekkers van lokale streetfood-tentjes, tik je nog wat kerstcadeaus op de kop van plaatselijke ondernemers, en kun je optredens van verschillende getalenteerde straatmuzikanten meekrijgen. En dat alles met uitzicht op twee Londense iconen: de London Eye en de Big Ben.

Beeld: Redactie Beau Monde

Jolly London

Tijdens ons verblijf trekken we grotendeels te voet door de Londense binnenstad, met een paar snelle Underground-ritjes buiten beschouwing gelaten. Op een reguliere dag bruist het al in de Britse hoofdstad, en zo in de aanloop naar de donkere dagen rond de kerst des te meer!

Beeld: Redactie Beau Monde

Het is gezellig druk, en onderweg luisteren we naar verschillende muzikale kerst-performances, komen we The Grinch himself tegen in Camden Town, en spotten we hoe het luxe warenhuis Fortnum & Mason zelfs hun volledige gevel heeft omgetoverd tot een real-life adventskalender.

Fortnum Mason Londen
Beeld: Redactie Beau Monde

Ook naast de kerstsferen heeft jolly old London natuurlijk volop vertier te bieden. De zaterdagochtend spenderen we bijvoorbeeld grotendeels in het prachtige Victoria & Albert Museum, waar au moment twee exposities te zien zijn die he-le-maal Beau Monde zijn: de tentoonstelling Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto, en DIVA. Je raadt ongetwijfeld al waar beide exposities om draaien, en snapt meteen waarom de redactie hier uren zoet was. Hoewel deze beide expo’s niet onder het gratis aanbod vielen, zijn veruit de meeste museum-tentoonstellingen in Londen voor nop te bezoeken. Dat is nog eens voordelig cultuur snuiven!

Ook hebben we via Booking.com nog een bezoekje aan de Tower of London geboekt. Hier kun je je historie-minnend hart ophalen met tentoonstellingen over onder meer gevangenen en politieke intriges van het zeventiende-eeuwse London, en je laten rondleiden door de Yeoman Warders, de huidige generatie bewakers van de Tower. Er zijn maar weinig plekken in de Engelse hoofdstad waar zóveel royal geschiedenis op een locatie te bewonderen is.

tower of london
Beeld: Redactie Beau Monde

Maar natúúrlijk gaat Beau Monde hier ook langs om de Crown Jewels te bewonderen. Enne, hoe graag we ook foto’s hadden willen maken van alle pracht en praal on display…je zult toch echt zelf langs moeten gaan voor de glitterende en glanzende ervaring, want kiekjes maken van de koninklijke juwelen is ten strengste verboden. Wij kunnen in elk geval verklappen dat al die diamanten, saffieren, robijnen, en parels van dichtbij nog meer lijken te stralen dan op tv. Zeker een bezoek waard, dus!

Cheerio!

Nadat we op maandag nog een vliegensvlug rondje verdwalen in de heerlijke krochten van Camden Market, is het alweer tijd voor onze vlucht naar huis. We vliegen dit keer vanaf London City, een compact vliegveld dat tegenover de O2 ligt aan de andere kant van de Thames. Makkelijk te bereiken, simpel te navigeren, en van alle gemakken voorzien – zo zien we het graag. Doordat we onze vollédige trip via Booking.com hebben geboekt, worden we bovendien van A tot Z op de hoogte gehouden over onze vluchten. Ideaal!

Al met al kunnen we terugkijken op een bijzonder geslaagd weekend, en raden we een city trip naar Londen van harte aan voor iedereen die houdt van cultuur, kerst, en koninklijke geschiedenis. Wij kunnen in elk geval niet wachten tot ons volgende bezoek!

Headerbeeld: Unsplash, Ruth Gedhill

Laatste nieuws