Prinses Delphine eist ‘gelijke behandeling’ in gelekte brief aan Belgische premier

'Mijn cliënte maakt zich al maandenlang zorgen over haar rol bij officiële gebeurtenissen', aldus Delphines advocaat.

Als buitenechtelijk kind erkend worden door je koninklijke vader: het is niet makkelijk. Prinses Delphine, de uit een affaire afkomstige dochter van de voormalige Belgische koning Albert, kan erover meepraten. Na jaren strijden heeft zij de erkenning gekregen die ze wilde, maar deze week werd duidelijk dat de kunstenares nog een stapje verder wil gaan.

DNA-tests

Ze groeide op als Delphine Boël, vernoemd naar haar toenmalige wettige vader, Jacques Boël. Maar na decennia van geruchten en een jarenlange strijd in de rechtbank, werd op 27 januari 2020 dan eindelijk het nieuws bevestigd. Ja, Delphine Boël was éigenlijk de dochter van koning Albert en de barones Sybille de Selys Longchamps.

Heel hartelijk ging dat niet. “Zelfs al zijn er juridische argumenten en bezwaren die aantonen dat legaal vaderschap niet noodzakelijk een weerspiegeling is van biologisch vaderschap en dat de gevolgde procedure betwist kan worden, heeft koning Albert besloten om in eer en geweten een einde te maken aan deze pijnlijke procedure”, aldus Alberts advocaat.

Prinses

De erkenning was haar niet om het geld of de status te doen, maakte Delphine destijds duidelijk. En een paar jaren leek het erop dat Delphine, nu officieel prinses Delphine van Saksen-Coburg, helemaal haar draai had gevonden als buitenechtelijke dochter binnen de koninklijke familie.

Zo verscheen Delphine naast de overige royals op het podium bij de Nationale Feestdag van België, en leerden beide kanten van de familie elkaar voorzichtig kennen. Hierover deelde Delphine later in gesprek met Paris Match dat het contact met de Belgische royals ‘erg natuurlijk’ verliep. “Toen ik mijn vader na vele jaren weer zag, voelde ik dat het contact natuurlijk was. Het was heel gemakkelijk en dat heb ik ook ervaren met mijn broer en mijn zus (koning Filip en prinses Astrid, red.)”, aldus de hoogheid.

Gelijke behandeling

Toch lijkt het er nu op dat deze voorzichtige verzoening nu weer verhardt in een hoop wettelijk geharrewar. Verschillende bronnen meldden afgelopen week namelijk dat Delphine via haar advocaat, Marc Uyttendaele, heeft aangedrongen op een meer gelijke behandeling. In een brief aan premier Alexander de Croo zou te lezen zijn dat Delphine bij officiële staatsgelegenheden aanwezig wil zijn, en daar met hetzelfde respect wordt behandeld als Astrid en Laurent.

“Mijn cliënte maakt zich al maandenlang zorgen over haar rol bij officiële gebeurtenissen”, zou Het Laatste Nieuws hierin gelezen hebben. “Het valt haar op dat ze voor slechts een aantal uitgenodigd wordt, zoals 21 juli (de Nationale feestdag, red.) en het eerbetoon aan de overleden leden van de koninklijke familie. Maar zelfs daar wordt ze anders behandeld dan haar broer en zus, prins Laurent en prinses Astrid.”

Toch zou De Croo al hebben laten weten dat hij dit niet ziet zitten. Zo zou Delphine een privépersoon zijn, en haar rol simpelweg anders liggen omdat zij in tegenstelling tot haar broer en zus géén dotatie uit de schatkist ontvangt.

Vertrouwelijk

Inmiddels heeft Uyttendaele teleurgesteld gereageerd op het lekken van de ‘vertrouwelijke’ brief. “Prinses Delphine heeft vastgesteld dat er een vertrouwelijke brief die haar raadsman naar de premier heeft gestuurd, zonder haar medeweten is gelekt naar de pers. Ze betreurt dit, aangezien het nooit haar bedoeling was om enige controverse uit te lokken”, aldus de jurist.

Tja, intentie of niet, dit verhaal zal ongetwijfeld nog een staartje krijgen…

Bron: The Daily Mail, De Morgen, HLN, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws