Tips bij het ontwerpen van een nieuwe keuken 

Zo kom je stap voor stap bij jouw droomkeuken.

Wil je op korte termijn beginnen met het renoveren van de bestaande keuken in huis, of overweeg je zelfs een nieuwe keuken te laten plaatsen? Online keuken inspiratiehelpt je voor jezelf een beeld te schetsen van de mogelijkheden die je hebt. Welke materialen worden vaak gebruikt in keukens? Hoe vallen deze materialen te combineren met verschillende kleuren en interieurstijlen? Welke apparatuur mag straks niet in de nieuwe keuken ontbreken? Enzovoorts. Dit artikel zet een aantal tips voor het ontwerpen van keukens voor je op een rijtje. Het helpt je tot een weloverwogen eindresultaat te komen straks!  

Tip 1: start met het bepalen van een geschikte indeling  

Een goede eerste stap in het ontwerpen van een nieuwe keuken is het bepalen van de indeling hiervan. Kijk online eens naar de keukens van Keuken Kampioen of een vergelijkbare keukenzaak. Het toont je welke indelingen er mogelijk zijn. Ook vind je op het internet tools om zelf alvast eens aan de slag te gaan met het kiezen van de indeling. Hoe pakken bepaalde keuzes in de beschikbare ruimte binnen jouw woning uit?  
 
Populair is de keuken met een kookeiland. Je kunt er je inductiekookplaat in kwijt, je kunt voor een kleine bar aan het kookeiland kiezen en je verzekert jezelf van voldoende werkruimte. Een tekort aan werkruimte op het aanrechtblad is een veelgehoorde ergernis van huishoudens. Naast de keukens met een kookeiland doen ook de L-vormige keukens het goed.  
 
In een compacte ruimte, zoals de keuken en badkamer, kan het soms best uitdagend zijn om tot de meest efficiënte indeling te komen. Je wilt de beschikbare ruimte optimaal benutten.  


Standaard 

Tip 2: kies voor natuurlijke kleuren en materialen  

Heb je de indeling voor je keuken bepaald? Tijd om aan de slag te gaan met het selecteren van geschikte materialen. Een van de keukentrends van dit moment is het gebruik van natuurlijke materialen als hout, composiet, beton en graniet. Ook een marmer aanrechtblad wordt steeds vaker gekozen. Deze natuurlijke materialen zijn goed te combineren met bijvoorbeeld pasteltinten. Denk aan zalmroze, beige of bijvoorbeeld olijfgroen.  
 
Naast de landelijke en moderne keuken, wint de luxe keuken aan populariteit. Dit zijn keukens die vaak volledig in het (gebroken) wit of bijvoorbeeld zwart vormgegeven zijn. Op voorhand is dat wellicht niet je eerste keuze. Door accenten toe te voegen met bijvoorbeeld een goudkleurige kraan of een kleine tegelwand achter het fornuis, geef je de keuken voldoende kleur.  
 
Denk bij het kiezen van de verschillende materialen en kleuren ook eens na over het gebruik van verlichting in de keuken. Je kunt een verlaagd plafond overwegen, welke je vervolgens voorziet van meerdere led spots. Kies voor een variant welke je kunt dimmen; zo stel je de intensiteit van het licht in op basis van het moment op de dag.  
 

Tip 3: maak gebruik van moderne keukenapparatuur  

Als de indeling en het kleur- en materiaalgebruik vaststaan, kun je op zoek gaan naar geschikte keukenapparatuur. Je hebt hierin een zeer ruime keuze. Maak om deze reden vooraf een lijstje voor jezelf, met de apparaten die straks niet in de keuken mogen ontbreken. Kies je bijvoorbeeld voor een combi- of stoomoven? Ga je voor een moderne heetwaterkraan, of toch voor het klassieke model? Neem je wellicht een inductiekookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem?  
 
Dat laatste biedt verschillende voordelen. Je bespaart veel ruimte aan de muur, profiteert van een keuken met een moderne uitstraling en hoeft de afzuiging niet aan te sluiten op het afzuigkanaal in het plafond. Deze inductiekookplaten met een geïntegreerde afzuiging werken op basis van recirculatie. De vervuilde lucht wordt hierbij door een filter gezogen, om de gefilterde lucht vervolgens aan de onderzijde van de keuken weer terug de ruimte in te blazen.  

Beeld: Keukenkampioen

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..