Hiep hoera! Zo zag prinses Margriet eruit door de jaren

De prinses mag vandaag 81 kaarsjes uitblazen.

Eerder deze maand was er al reden tot feest op Paleis het Loo, want toen waren prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven namelijk 57 jaar getrouwd. Vandaag kan er opnieuw geproost worden, want precies 81 jaar geleden zag HKH het levenslicht. Beau Monde is voor de gelegenheid eens goed in de archieven gedoken!

Fashion-prinses

Anno nu staat onze Máxima misschien te boek als ‘modekoningin’, maar door de decennia heen was het prinses Margriet die zich regelmatig als echte fashion-prinses liet zien. Van sixties mod-mode tot seventies bloemenprints – Margriet heeft zich al aan héél wat trends gewaagd. En keer op keer bleek bovendien dat dit de hoogheid ook allemaal beeldig stond!

Waar zij in haar allerjongste jaren nog wel eens in matchende outfits werd gestoken met haar zussen, zoals hier in 1948…

prinses margriet
Beeld: Nationaal Archief

…Ontwikkelde de jonge prinses al snel een lekker on-trend gevoel voor stijl.

Zo werd de bouffant haar favoriete kapsel in haar jongere jaren, en maakte deze onder meer zijn opwachting in het Kurhaus, waar Marlene Dietrich Margriets jurkje duidelijk ook beeldig vond. Spaghettibandjes waren destijds het toppunt van gewaagd, zeker voor een Koninklijke Hoogheid.

prinses Margriet
Beeld: Nationaal Archief

Ook met losse lokken was ‘volume’ duidelijk het sleutelwoord, zoals hier in 1969.

Beeld: Nationaal Archief

Totally seventies gestyled, met beeldig blond accessoire in de persoon van prins Bernhard Jr., op Schiermonnikoog (1971).

Beeld: Nationaal Archief

Ook de schoudervulling-trend is duidelijk niet aan Margriet voorbijgegaan, zo blijkt met dit kiekje uit 1994.

Beeld: Nationaal Archief

Oog voor accessoires

En ook op accessoiregebied komt Margriet altijd goed uit de verf. Tussen de forse cape en de nog forsere zonnebril kunnen we niet goed kiezen welk deel van deze look uit 1981 we het meest geslaagd vinden!

Beeld: Nationaal Archief

Ook maakte ze deze boho-look in 1977 helemaal af met een set lange kettingen.

margriet
Beeld: Nationaal Archief

En het matchende hoofddeksel met haar blauw-groene outfit bij Prinsjesdag 1968 kwam ook bijzonder goed uit de verf.

Beeld: Nationaal Archief

Eén van onze favoriete foto’s van de hoogheid is echter dit kiekje uit 1966, waar zij in een lading pittige polkadots een dansje waagt met haar grote liefde tijdens een bal masqué.

Margriet
Beeld: Nationaal Archief

…En dat dansen? Dat doet het paar anno nu nog steeds graag, zoals hier in 2022.

Beeld: NL Beeld

Ze zijn zelfs zo verzot op een rondje swingen dat ze hun hondje de toepasselijke naam Boogiewoogie hebben gegeven.

Margriet
Beeld: © RVD – Martijn Beekman

Harde werker

Van de dansvloer tot haar kledingkast – Margriet heeft het duidelijk goed voor elkaar! Daarnaast heeft de hoogheid zich door de jaren heen ook met verve ingezet voor allerlei belangrijke doelen. Zo is zij erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis – waar ze in 1966 al begon met vrijwilligerswerk.

Ook is prinses Margriet al jaren toegewijd aan de gehandicaptensport en heeft zij regelmatig op de tribune gezeten bij bijvoorbeeld de Paralympics. In 1980 was HKH zelfs onderdeel van het organiserend comité van de Paralympics in Nederland. Vorig jaar was het dan ook een flinke domper voor de prinses toen zij haar aanwezigheid bij de openingsceremonie van de European Para Championships moest afzeggen vanwege een hernia.

Gelukkig gaat het nu weer een stuk beter met de prinses, en wij gokken zo dat zij haar verjaardag in stijl viert. Van harte gefeliciteerd en op naar de dansvloer, hoogheid!

Bron: Beau Monde archief | Beeld: RVD, Nationaal archief

Laatste nieuws