Hoera voor Mary! Kersverse koningin blaast 52 kaarsjes uit

Haar eerste verjaardag als vorstin!

Het is vandaag groot feest in Denemarken. Mary wordt vandaag namelijk 52 jaar, en viert daarmee haar eerste verjaardag als koningin. Ter ere van deze bijzondere dag blikken we terug op de tijd waarin zij uitgroeide van girl next door tot Deense vorstin.

Prille liefde

Mary ontmoette haar Frederik in het jaar 2000, tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Ze waren toevallig allebei in dezelfde bar, waar Frederik aan Mary geïntroduceerd werd als ‘Freddy’. De twee werden verliefd, en wat begon als een geheime lange-afstandsrelatie mondde uiteindelijk uit in een royal wedding in 2004.

Groot feest: op 14 mei 2004 stapte het paar in het huwelijksbootje. (Beeld: NL Beeld)

Royal kids

Ruim een jaar later werd hun eerste prinsje geboren: Christian. Nog geen twee jaar daarop volgde Isabella, en in 2011 zag tweelin Vincent en Josephine het levenslicht. Daarmee was het koninklijke gezinnetje compleet.

Vincent en Josephine
Hoe zoet is deze foto van de Deense twins met een stel snoezige puppy’s? (Beeld: NL Beeld)

Modieuze prinses

Mary zette dus de nodige kinderen op de wereld, maar ondertussen ontwikkelde zij zich ook als een kroonprinses met steeds meer gevoel voor royal fashion. Sindsdien kennen we haar als een royal die, als het om mode gaat, van alle markten thuis is.

Van sportief sneeuwpakje…

Beeld: NL Beeld

…tot glamour-look vol drama.

royals glitter
Beeld: NL Beeld

Van prinses naar koningin

In rap tempo is Mary zo uitgegroeid van ‘gewoon’ Australisch meisje tot Deense glamour-prinses. Op oudjaarsdag liet schoonmoeder Margrethe echter een koninklijke bom vallen die het leven van de kroonprinses wéér 180 graden zou laten draaien. De 83-jarige vorstin vertelde in haar nieuwjaarsspeech dat zij met ingang van 14 januari zou aftreden – een beslissing die Mary in één klap koningin maakte.

Net na de verloving van Frederik en Mary, legde het kersverse paar natuurlijk de nodige interviews af. Op de vraag of het al ingedaald was dat Mary de volgende koningin van Denemarken zou worden, antwoordde zij toen diplomatiek: “Nog niet helemaal, nee. En zoals ik vandaag al een paar keer heb gezegd: dit is de eerste dag dat ik echt begin in deze rol. En hoe ik die rol ga vervullen, zal over tijd evolueren.”

Of Mary inmiddels gewend is aan haar nieuwe titel weten we niet, maar het lijkt erop dat ze het aardig onder controle heeft. Zoals we d’r kennen, blijft Mary er vooral heel nuchter onder, en gaat ze nog altijd even fashionable door het leven als we van haar gewend zijn. We kunnen dan ook niets anders doen dan haar aanmoedigen haar nieuwe rol met verve te blijven dragen, én natuurlijk om zichzelf vandaag een glaasje bubbels en een flink stuk taart te gunnen. Tillykke med fødselsdagen, hoogheid!

Bron: Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws