Drie hoeraatjes voor het Windsor-nakomertje: prins Edward

Nu een gerespecteerd royal, vroeger een buitenbeentje.

Een mooie mijlpaal voor de hertog van Edinburgh vandaag. Prins Edward is namelijk 60 jaar oud geworden – en dat vraagt om een duik in de archieven!

Nakomertje

Op 10 maart 1964 zag het jonge prinsje Edward – of voluit: Edward Antony Richard Louis – het levenslicht. Als vierde kind van koningin Elizabeth was hij een beetje een nakomertje, en zat er een flink leeftijdsverschil tussen Edward en zijn oudste broer en zus. Zo scheelde hij zestien jaar met Charles, en veertien jaar met Anne. Broer Andrew, had met z’n vier jaren verschil nog het meest hechte familielid voor Edward kunnen zijn, ware het niet dat de twee totáál verschillende persoonlijkheden hadden.

Beeld: NL Beeld

Zachtaardig

Het is publiek geheim dat prins Andrew het lievelingskind van wijlen koningin Elizabeth was. Bij Charles en Anne lag er nog de druk op van ‘an heir and a spare‘ leveren. Als derde kind was Andrew het eerste kind dat echt voor haar was. Het hielp dat hij een indrukwekkende legercarrière opbouwde, wat haar aan haar geliefde vader en grootvader deed denken. Edward haakte na drie maanden training bij de marine al af, omdat hij het niet aankon.

Zo was Edward zachtaardig à la Charles, maar met een minder groot ego. En door zijn positie als vierde kind ook ‘overbodig’ als vierde reserve, althans – zo ervoer hij het toch vaak: “Hij weet vaak niet of hij nu Edward Windsor is of Zijne Koninklijke Hoogheid,” aldus royaltykenner Richard Kay.

prins edward door de jaren
In 1975, tijdens de vakantie naar Balmoral. (Beeld: NL Beeld)

Vergeten

Nergens wordt deze rol beter – of pijnlijker – duidelijk dan in de documentaire On The Queen’s Children. Hier deelde royal biograaf Ingrid Seward hoe eenzaam en misplaatst prins Edward zich voelde te paleize: “Op zijn verjaardag (hij was toen overigens in de twintig) ging hij ontbijten met zijn moeder. Er werd niets gezegd. Geen kaartje, geen cadeautje. Ze had geen idee dat het zijn verjaardag was.”

Toen de Queen via een staflid op de hoogte werd gebracht van ‘an oversight‘ (het understatement van de eeuw als je de verjaardag van je jongste bent vergeten) werd er een haastig telefoontje gepleegd en werd er een paar uur later alsnog een presentje afgeleverd.

Van gefaalde carrière naar droomprins

Goed, een militair prominent, zou Edward dus nooit worden. Hij probeerde nog een eigen carrière op te bouwen als tv-producent met zijn bedrijf Ardent Productions, maar sloot de handel in 2009 (na beduidend weinig succes) en werkt sindsdien braaf als fulltime royal.

Beeld: NL Beeld

In deze rol is Edward op z’n best. Zachtaardig, stilletjes, maar toch volop zichtbaar bij al zijn royal duties. Bovendien is de prins nog altijd duidelijk dolgelukkig met echtgenote Sophie Rhys-Jones, en straalt hij het hardst wanneer de twee samen acte de présence kunnen geven. Met haar extraverte, uitgesproken karakter vormt Sophie de perfecte tegenhanger van haar bedachtzame echtgenoot.

prins Edward
Beeld: NL Beeld

Duke Edward

Vorig jaar werd de verjaardag van de prins nog extra luister bijgezet door koning Charles. Die voorzag zijn broer namelijk van een gloednieuwe titel. In plaats van de graaf en gravin van Wessex, staan Edward en Sophie sindsdien bekend als de hertog en hertogin van Edinburgh.

Hoe de prins dit jaar z’n verjaardag viert, is verder niet bekend – maar wij gokken op een gezellige dag met de familie. Het is ‘m in elk geval gegund. Van harte, hoogheid!

Bron: Vanity Fair, BBC, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws