Hiep hoera voor de gloednieuwe Duke of Edinburgh!

De titel van wijlen Prince Philip heeft een nieuwe eigenaar.

Royalty watchers hadden de aankondiging al zien aankomen, en vandaag is het dan echt zover: ter ere van zijn 59e verjaardag heeft prins Edward er een heel bijzondere nieuwe titel bij.

Van Wessex…

Met het overlijden van Queen Elizabeth II afgelopen september, vond er een flinke reeks verschuivingen van titels plaats binnen Buckingham Palace. Natuurlijk werd Charles opeens King Charles, en ruilde Camilla haar Duchess of Cornwall-titel in voor een toch wat chiquer label als Queen-Consort. Ook de titels van Prince and Princess of Wales werden doorgegeven aan William en Kate, maar één royal titel bleef ongebruikt.

Op 9 april 2021 overleed wijlen Prince Philip, waarmee zijn titel als Duke of Edinburgh terugkeerde naar de kroon. Met andere woorden: het was vervolgens aan Queen Liz om die titel weer aan iemand toe te kennen. Dit gebeurde echter niet direct, hoewel Buckingham al in 1999 (!) had beloofd dat de titel ’te zijner tijd’ aan Edward zou toebehoren. Met de grote titelverschuiving na het overlijden van wijlen koningin Elizabeth, waren de ogen dan ook opnieuw gericht op de Schotse titel. Toch bleef een aankondiging uit.

…naar Edinburgh

Tot nu! Want zojuist heeft Buckingham officieel bekendgemaakt dat prins Edward vanaf vandaag voor de rest van zijn leven de titel Duke of Edinburgh mag dragen. In een officiële bekendmaking van het Britse hof deelden zij: “Zijne Hoogheid de Koning is verheugd het Hertogdom van Edinburgh toe te kennen aan Prins Edward, de Graaf van Wessex en Forfar, ter gelegenheid van Zijne Koninklijke Hoogheids 59e verjaardag.” De titel van Earl of Forfar kreeg Edward voor zijn 55e verjaardag toegekend van zijn moeder, en nu, vier jaar later, mag hij daar dus wederom een Schotse titel op zijn naam zetten.

De nieuwe titel voor Edward heeft ook weer enkele gevolgen voor de rest van zijn gezin. Sophie Rhys-Jones, die tot heden bekend stond als de Countess of Wessex, gaat vanaf nu door het leven als de Duchess of Edinburgh. De titel van Earl of Wessex gaat bovendien met onmiddellijke ingang over op zoontje James. In plaats van Viscount Severn, mag de vijftienjarige zichzelf nu dus een heuse graaf van Wessex noemen.

Toepasselijk

De nieuwe titel voor Edward was dus in 1999 al beloofd aan de prins bij zijn huwelijk met Sophie. Over de jaren heeft hij zich altijd ingezet voor de zogeheten Duke of Edinburgh’s Award, een programma dat zich inzet om jongeren op het rechte pad te houden. Deze werd in 1956 opgericht door de toenmalige Duke of Edinburgh, prins Philip.

Extra leuk detail: de aankondiging van de nieuwe titel komt op de dag dat Edward en Sophie een bezoekje brengen aan (jawel) Edinburgh. Direct even poolshoogte nemen in je gloednieuwe hertogdom – wij snappen de Edingburghs he-le-maal.

Bron: BBC, Royal.uk, Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws