In 7 stappen een perfect terras of balkon: laat de zomer maar komen!

Heb jij er ook weer zin in: lekker op je eigen terras of balkon genieten van het zonnetje, de fluitende vogeltjes en het gevoel van vrijheid? Dan wil je natuurlijk ook een perfecte plek om heerlijk te loungen. Wist je dat je dit op een budgetvriendelijke manier kunt aanpakken? Wij vertellen je hoe je in 7 stappen jouw eigen kleine paradijsje creëert. Dus laat die zomer maar komen! 

Stap 1: Zonneschermdoek 

Een goede bescherming tegen de felle zon is essentieel voor optimaal comfort op je terras of balkon. Is jouw zonnescherm aan vervanging toe? In negen van de tien gevallen kun je ook volstaan met het vervangen van alleen het doek. Een schoonmaak- en onderhoudsbeurt voor het frame, nieuwe doek erin en jouw zonnescherm is weer als nieuw! Je kunt namelijk een zonneschermdoek op maat laten maken. Dit is veel goedkoper dan wanneer je het hele scherm zou vervangen en bovendien ook veel makkelijker. Je kunt zelf de kleur en het materiaal kiezen dat bij jouw stijl past. Kies voor een goede leverancier die materiaal biedt dat kleurecht en vuil- en waterafstotend is. Op youtube zijn er filmpjes te vinden hoe je zelf eenvoudig het doek kan vervangen, zodat het – letterlijk – weer op rolletjes loopt. Het vervangen van het doek zal je terras of balkon op een budgetvriendelijke manier meteen een prachtige upgrade geven! 

Standaard

Stap 2: Goede loungeset 

Een comfortabele loungeset is onmisbaar voor ontspanning op je terras of balkon. Kies voor een set die past bij jouw smaak en ruimte. Ga bijvoorbeeld voor een hoekbank met kussens waarop je heerlijk kunt relaxen. Vergeet niet om ook aan voldoende tafels en stoelen te denken, zodat je gezellig kunt eten en borrelen met vrienden en familie. Heb je nog een mooie tuinset? Dan kun je overwegen om de kussens opnieuw te (laten) bekleden in een stof die mooi past bij je zonneschermdoek. 

Stap 3: Planten in potten 

Breng leven in je buitenruimte door planten in potten toe te voegen. Kies planten die passen bij de hoeveelheid zonlicht die je terras of balkon ontvangt en bij de beschikbare ruimte. Denk aan kleurrijke bloemen, groene planten en zelfs kruiden voor een heerlijke geur en verse ingrediënten tijdens het koken. Vergeet niet om regelmatig water te geven en de planten te verzorgen. Bij een balkon is het vaak mogelijk om plantenbakken op te hangen en zo een groene, kleurrijke oase te creëren. Ook een klimplant die mooi bloeit en die je langs de muur kunt laten klimmen is een prachtige manier om meer groen toe te voegen. 

Stap 4: Verlichting, ook op zonne-energie 

Creëer een gezellige sfeer op je terras of balkon met de juiste verlichting. Denk aan sfeervolle lantaarns, stringlights of zelfs solarlampjes die werken op zonne-energie. Tegenwoordig zijn er talloze vormen van verlichting op zonne-energie waarmee je jouw terras gezellig kunt aankleden. Met lichtsnoeren die je wél op elektriciteit aansluit, kun je een meer permanente vorm van sfeerverlichting aanbrengen. Tegenwoordig wordt voor bijna alle tuinverlichting gebruikgemaakt van milieuvriendelijke ledverlichting: dit is energiezuinig en goedkoop. Zo kun je ook als het donker is uitgebreid genieten van vakantie op je eigen terras! 

Stap 5: Buitenkleed 

Buitenkleden zijn een relatief nieuw fenomeen. Deze kleden zijn goed bestand tegen weer en wind en het maakt van jouw buitenruimte een sfeervolle, extra woonruimte. Deze kleden zijn in korte tijd daarom enorm populair geworden en niet meer weg te denken uit onze tuinen. Maak ook jouw terras of balkon helemaal af met een mooi buitenkleed. Dit geeft niet alleen extra comfort aan je loungeset, maar voegt ook direct stijl toe aan je buitenruimte. Kies voor een kleed dat goed bestand is tegen weersinvloeden en makkelijk schoon te maken is. 

Stap 6: Accessoires 

Maak het plaatje compleet met leuke accessoires zoals kussens, plaids, windlichten en decoratieve items die passen bij jouw persoonlijke smaak. Zorg ervoor dat deze accessoires bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zodat je er langdurig van kunt genieten. 

Stap 7: Onderhoud 

Om jouw perfecte terras of balkon in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud nodig. Terrastegels maak je voordelig en gemakkelijk schoon met wat schoonmaakazijn of groene zeep en een stevige bezem. Denk ook aan het schoonmaken van je meubels, het controleren van de planten en het vervangen van eventuele versleten materialen. Met goed onderhoud kun je jarenlang plezier hebben van jouw eigen kleine paradijsje. Jouw zonnescherm zal de ergste zon weghouden van je spulletjes, zodat deze minder snel vergaan of verkleuren. 

Met deze 7 stappen creëer je in een handomdraai jouw eigen perfecte terras of balkon. Richt je tuin perfect in en geniet van het zonnetje, het buitenleven en quality time met familie en vrienden. Dus, laat de zomer maar snel komen! 

Beeld: Pexels

Laatste nieuws