‘Camilla was op zichzelf aangewezen, zonder enige bescherming’, blikt vriendin terug

'Ze was op zichzelf aangewezen, zonder enige bescherming'

Om een confidante te zijn van de Queen Consort van het Verenigd Koninkrijk, moet je van goeden huize komen. Zo kan Camilla al sinds jaar en dag bouwen op de steun van Fiona Petty-Fitzmaurice, Lady Landsdowne. In een groot interview blikte zij terug op de heftige periode die Camilla doormaakte ten tijde van haar schandaal met de (toen nog met prinses Diana getrouwde) prins Charles.

Lady Landsdowne

Camilla heeft geen zogenaamde Ladies in Waiting, maar Queen’s Companions, weten we. Vorig jaar sprak één van die companions in een opmerkelijk openhartig interview met The Sunday Times over het tumultueuze leven van Camilla. Een boekje open doen over je beste vriendin, die tevens je baas is? Je moet het maar durven.

Zo sprak Fiona openhartig over de impact van prins Harry’s memoires, waar Cam naar verluidt nogal ‘gekwetst‘ door zou zijn. Ook blikte de markiezin van Landsdowne terug op de heftige periode rond ‘Camilla-gate’ – toen net uitkwam dat C&C het toch wel érg gezellig met elkaar hadden.

Schandaal

Je kon er in de jaren ’90 niet omheen: het huwelijk van Charles en Diana was volledig vastgelopen. En met Diana als publiekslieveling, werd Camilla als affairepartner al snel tot zondebok gemaakt in de media.

Die periode in de vroege nineties was loodzwaar voor Camilla, blikte Fiona, Lady Landsdowne, terug. “Ze was op zichzelf aangewezen, zonder enige bescherming”, stelt ze.

Vriendinnen

Eén specifiek moment stond in het geheugen van de markiezin gegrift. “Ik kwam haar op een dag ophalen uit Middlewick, toen stonden er camera’s tegen al haar ramen gedrukt”, herinnerde de Queen’s Companion zich. “Dat was hoe wij konden helpen – ze bracht tijd door met ons en de kinderen”, blikte ze terug.

Uiteindelijk zou Camilla’s ‘gevoel voor humor’ haar door deze gitzwarte periode gesleept hebben. “Ze is een taaie. Ze is grootgebracht met een buitengewoon plichtsgevoel waarin je gewoon moet volhouden, niet zeuren, je van je beste kant laten zien, en weer doorgaan.”

Queen Camilla

Hoe heftig die periode ook was: uiteindelijk staat Camilla anno nu sterker dan ooit. Inmiddels is zij naast haar grote liefde Charles gekroond tot Queen. Geen Queen Consort, geen Princess, maar een heuse koningin. In de jaren ’90 zou dit ondenkbaar geweest zijn – maar Camilla bewijst maar weer: de aanhouder wint!

Bron: Tatler, The Sunday Times | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws