Maakt het leven mooier

Spieken bij de Oranjes? Binnenkort kan het weer!

Volgende week opent Paleis Noordeinde weer de deuren.

Prinsjesdag 2023 - Balkon Noordeinde

Nu onze Oranjes weer lekker zijn uitgevlogen naar Griekenland om van hun zomervakantie te genieten, is het stil in het werkpaleis van onze koning. Maar niet voor lang! Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen openen deze zomer namelijk weer de deuren voor alle nieuwsgierige aagjes.

Spieken in het paleis

Nederland kent verschillende paleizen. Natuurlijk hebben we het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam, waar je bijna het hele jaar terecht kunt als je eens binnen wilt spieken bij de Oranjes. Ook is Paleis het Loo na een flinke renovatie vorig jaar weer volledig opengesteld.

Maar de deuren van Paleis Noordeinde? Die blijven over het algemeen stevig op slot. Als officieel werkpaleis is het koninklijke stulpje immers het hele jaar door in gebruik. Of welja, het héle jaar...in de zomer is het koninklijk gezin traditiegetrouw in Griekenland te vinden, en dat betekent dat de deuren van Paleis Noordeinde wagenwijd open mogen voor het grote publiek.

Naast hoogwaardigheidsbekleders, politici, collega-royals, uitblinkers en andere prominenten kunnen zo nog véél meer mensen een kijkje nemen te paleize.

Lekker lang plezier

Dit jaar wordt die openstelling extra groots aangepakt. Vorig jaar meldden we al dat het paleis langer dan normaal de deuren zou openen, maar dit jaar doen ze er nog een schepje bovenop! Vanaf 17 juli, volgende week woensdag, tot en met zondag 4 augustus, kun je elke week vanaf woensdag tot en met zondag terecht in het paleis. Ook de naastgelegen Koninklijke Stallen openen weer de deuren. Het Koninklijk Huis meldt op hun website dat ze hiermee zo'n 43.000 mensen kunnen verwelkomen – ruim 8.000 mensen meer dan vorig jaar.

Tour

De Beau Monde-redactie bracht ook al eens een bezoekje aan het paleis, en we moeten zeggen: het is een absolute aanrader. Van een inleiding op de videotour door niemand minder dan koning Willem-Alexander himself, tot verborgen portretten van het koninklijk gezin en natuurlijk de prachtige kunstwerken en historische ruimten die zich in het paleis bevinden.

Zoals we al even noemden openen ook de deuren van het Koninklijk Staldepartement weer voor het grote publiek. Hier kun je kennismaken met de koninklijke paarden en allerhande rijtuigen bewonderen, maar ook modernere aanvullingen op de Oranje vervoersmiddelen zijn hier van dichtbij te zien. Hoogtepuntje van deze tentoonstelling? Dat is natuurlijk de omstreden Gouden Koets – die in het Koninklijk Staldepartement tot z'n recht komt met een stevig stukje historische context.

https://twitter.com/koninklijkhuis/status/1797543038124011536

Tickets

Via Twitter heeft het Koninklijk Huis gisteren een sfeervol kiekje gedeeld én meteen goed nieuws gedeeld. Mocht je nu zelf namelijk óók nieuwsgierig zijn geworden: er zijn nog tickets voor een bezoek aan de Koninklijke Stallen! Helaas zijn de tickets voor een rondleiding door het Paleis zelf wel uitverkocht.

Afijn – je kunt ook altijd nog terecht in Paleis het Loo of het Paleis op de Dam, als je toch zo nodig binnen wilt spieken. Een perfect excuus om eens een lekker dagje de hort op te gaan, non?

Bron: Koninklijk Huis, Koninklijke Verzamelingen | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld