Afscheid van de Koninklijke trein na bijna 40 jaar

Zullen we Willem en Máx nu staand in de drukke spits zien?

Op 12 juli vertrekt het Koninklijke rijtuig, SR10, voor een laatste ritje naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Na bijna 40 jaar trouwe dienst krijgt het rijtuig komende vrijdag om 11.29 uur stipt een prachtig plekje naast andere koninklijke voertuigen SR1, 8 en 9. De trein zal voor het eerst zichtbaar voor publiek worden op 20 tot en met 22 september tijdens het Open Trein Festijn.

Hoog bezoek met de trein

Het was jarenlang een geliefd vervoermiddel voor onze Oranjes, dat opvallende blauwe treinstel. Vorig jaar werd tijdens een staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan België echter bekend dat dit het laatste ritje van de Koninklijke trein zou zijn.

Het toestel is in 1980 gebouwd en werd initieel ingezet als intercityrijtuig voor de eerste klasse. De SR10 maakte – na een kleine verbouwing – zijn Koninklijke debuut in februari 1994 voor een reis naar Oostenrijk. Zo is de SR10 al bijna 40 jaar in gebruik geweest.

Onze royals maakten regelmatig gebruik van de Koninklijke trein voor zowel binnen- als buitenlandse bezoeken. Ook vervoerde de trein zo nu en dan kabinetsleden en andere staatshoofden die ons land bezochten.

Koningshuis met de trein
Beeld: NL Beeld

Volledig uitgerust

De SR10 is niet voor niets een Koninklijke trein. Het rijtoestel is namelijk royaal uitgerust, zodat de Koninklijke familie hier in alle luxe kunnen reizen.

De trein beschikt namelijk over een salon met vergaderzaal en een knusse zithoek. “Verder heeft de trein twee slaapruimten met elk een stapelbed, een klein bureau en een douche- en toiletruimte met wastafel. Ook is er een slaapruimte met een stapelbed voor begeleidend personeel en een keukentje”, schrijft het Spoorwegmuseum op hun website. Het interieur is bovendien in samenwerking met prinses Beatrix tot stand gekomen, en zo krijgen we een kleine sneak peek in de interieursmaak van de voormalig koningin.

Royals in de spits

Nu het Koninklijke rijtuig zijn rustplaats heeft gevonden, zullen de Oranjes in het vervolg toch echt met een reguliere trein moeten reizen. Hierbij zal er natuurlijk gekeken worden naar duurzaamheid, bestemming, doelmatigheid en kosten, zo deelt het Koninklijk Huis op hun eigen website. Daarnaast hebben de Oranjes natuurlijk een uitgebreid wagenpark om uit te kiezen. Dus de kans dat je de Koninklijke familie naast je ziet staan in de tweede klasse tijdens de spits, is waarschijnlijk erg klein.

Bron: Vorsten, Spoorwegmuseum, Koninklijk Huis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws