Maakt het leven mooier

Dit is wat botox met je humeur doet

Een spuitje hier, een prikje daar. Vandaag de dag zijn botox en fillers allang niet meer taboe, maar toch is er nog van alles wat we er niet over weten. Wist jij bijvoorbeeld dat er een verband is tussen botox en je stemming?

Er is natuurlijk niks mis met ouder worden, maar tegelijkertijd willen we natuurlijk wel fris en fruitig voor de dag komen. Niet zo gek dus, dat veel vrouwen ervoor kiezen om af en toe wat botox te spuiten. Sterker nog, botox lijkt met het jaar populairder te worden. Veel mensen zien het als een manier om fijne lijntjes en fronsrimpels te verminderen, maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je humeur?

Cosmetische ingrepen

Een ooglidcorrectie, een borstverkleining, een neuscorrectie en een facelift kun je allemaal scharen onder cosmetische ingrepen, evenals fillers en botoxinjecties, maar ook behandelingen als laserontharing, het verwijderen van moedervlekjes, chemische peelingen en permanente make-up vallen onder kleine cosmetische ingrepen.

Wie een cosmetisch ingreep ondergaat, zal daar vast goed over hebben nagedacht. Het is bovendien een persoonlijke keuze. Als iemand zich veel zekerder voelt met wat botox in hun fronsrimpel, good for them.

Ook als we een bepaalde cosmetische ingreep niet nodig vinden, zouden we een persoon er niet om moeten veroordelen als diegene ervoor kiest om het wel te doen. Je weet immers vaak niet hoe iemand zich ervoor en erna voelde. Alhoewel, een recent onderzoek naar botox heeft inmiddels een idee.

Good mood

Onderzoek gepubliceerd in the Journal of Cosmetic Dermatology ontdekte dat botox een positief effect op je stemming kan hebben. Zo bleek dat personen met botox minder vaak in een negatieve stemming waren. Het team dat het onderzoek uitvoerde, legde uit dat botox voor fronsrimpels ook gebruikt kan worden om een depressie te behandelen. "Er wordt een psychologisch mechanisme voor dit effect besproken waarbij verlamming van de fronsspieren leidt tot minder gezichtsfeedback voor negatieve emoties. Bijgevolg is dat een negatieve stemming moeilijker te behouden is, waardoor de persoon dus een positievere stemming heeft", aldus de studie.

Voor het onderzoek analyseerde het team de stemming van patiënten die botox hadden gekregen in hun fronsrimpel. Of die patiënten zelf met depressieve klachten kampten is niet bekend. Nog een kanttekening die we erbij willen plaatsen, is dat de onderzoekers dus niet spreken van een beter humeur omdat een persoon daarna zekerder is over diens uiterlijk. Overigens zou dit misschien wel mogelijk zijn, maar hierover boog het onderzoek zich niet.

Andere ingrepen

De resultaten van de onderzoeksgroep werden door de onderzoekers vergeleken met gegevens van patiënten die een andere cosmetische ingreep hadden ondergaan. In vergelijking met hen, hadden de patiënten die botox ingespoten kregen een minder negatief humeur. "Behandelingen die het fronsen kunnen voorkomen, helpen om een negatief humeur te verminderen", bevestigden de onderzoekers.

Hoewel het onderzoek dus niet inging op het gevoel van tevredenheid dat iemand kan ervaren nadat een onzekerheid van hen is aangepakt, vermoeden wij dat dit ook een positieve impact op je humeur kan hebben. Denk er maar eens over na, als jij net van de kapper komt met een fantastische blowout en een heerlijke kleur erin, dan voel je je ook goed over jezelf. Wij vermoeden dat een cosmetische ingreep hetzelfde effect kan hebben. Al zijn wij natuurlijk geen onderzoekers.

Bron: Marie Claire, Her.ie | Beeld: NL Beeld