Spuitje hier, spuitje daar: wat is het nut van ‘preventieve botox’?

Dit is wat de experts erover zeggen.

De Beau Mondes van de wereld willen natuurlijk fris en fruitig voor de dag komen. En een vroegtijdig verouderd gelaat? Dat willen we liever voorkomen. Dus smeren we enthousiast met crèmes, beschermen we onze snoetjes tegen de zon, en ach: een injectie op z’n tijd? Moet kunnen. Maar nu het fenomeen ‘preventieve botox‘ steeds populairder wordt, kun je je afvragen: hoe vroeg is té vroeg als het om botox gaat?

Meest voorkomend

Botox lijkt met het jaar populairder te worden. Veel mensen zien het als een manier om fijne lijntjes en fronsrimpels te verminderen. Aan HuffPost deelt dermatoloog dr. Leah Ansell dat de plek tussen de ogen het populairst is om te behandelen met botox. “De tweede meest voorkomende plek voor botox is het voorhoofd vanwege rimpels. Daarnaast zijn er nog de ‘speciale plekken’ die mensen laten behandelen.”

Richtlijn voor het moment om eraan te beginnen

Veel mensen die best openstaan voor botox, vragen zich af wanneer ze het beste met de kleine ingreep kunnen beginnen. Daarop bestaat alleen geen eenduidig antwoord. “Het hangt van de persoon af“, stelt dr. Ansell. “Wanneer je lijnen begint te zien die ook aanwezig zijn in ruststand – dus wanneer je niet fronst en niet lacht. Als ze dan nog zichtbaar zijn, zou je botox kunnen overwegen.”

Dr. Ansell is niet de enige die er zo over denkt. Plastisch chirurg dr. Gary Motykie denkt er hetzelfde over. “Het ideale moment is wanneer je huid tekenen van veroudering begint te vertonen, wat meestal in je late dertiger jaren of begin veertiger jaren is.” Al spelen je genen natuurlijk ook een rol. In dat geval zou je ook kunnen kijken naar wanneer jouw ouders of andere familieleden rimpels kregen. De kans is aanwezig dat jij op dat moment ook tekenen van huidveroudering zult ontdekken op je eigen huid.

Botox-injecties voor de richtlijnen

Momenteel ziet dr. Motykie dat veel mensen preventief aan de botox gaan. “Botox-patiënten worden steeds jonger en jonger”, merkt de cosmetisch arts op. “Ik ben daar geen fan van. Eerst was de meerderheid van de mensen in de 40 en 50 jaar, maar nu begint het erg mainstream te worden om het op jonge leeftijd te doen.”

Ook dr. Ansell moedigt het niet aan. Sterker nog, volgens haar heeft het dan niet zoveel zin. “Als iemand dan nog geen lijntjes of rimpels heeft en nog maar halverwege de twintig is, dan vind ik botox de moeite niet waard.”

Sommige dermatologen stellen natuurlijk dat het wel goed is om botox preventief toe te passen, omdat het de spieren bevriest en zo de vorming van lijntjes voorkomen kan worden. Plastisch chirurg dr. Carlos Wolf ziet het zelf echter niet zo. “Als een autoverkoper jou vertelt dat je een nieuwe auto nodig hebt, voor het geval je huidige kapotgaat, zou je dat dan doen?”

Overigens denkt dr. Ansell niet dat het een negatief effect heeft op je huid als je er wel jong mee begint. Al zet ze er toch ook haar vraagtekens bij. “Ik denk niet dat het negatieve effecten heeft als je vroeg begint, maar als de gezichten van mensen daardoor na verloop van tijd te bevroren lijken, verandert dat dan de manier waarop mensen sociaal met hen omgaan?”

Wanneer (en überhaupt of) je aan de botox begint is dus helemaal aan jou, maar als je het aan de specialisten vraagt, kun je het toch echt het beste doen wanneer je huid al tekenen van veroudering toont.

Bron: Marie Claire, Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws