Spuiten & prikken: Beau Mondes Marique probeerde botox

'In mijn hoofd kan ik een jonge blom zijn, maar in werkelijkheid ben ik 57 en dat zie je.'

Een spuitje hier, een prikje daar. Botox en fillers kennen we allemaal, maar wat weten we er nu eigenlijk over? Wat doet het, hoe gaat dat en word je er blij van? Marique van Beau Monde nam de proef op de som.

Selfies

Foto’s wissen waar ik niet leuk opsta. Ik doe het al jaren, maar de laatste tijd ben ik alleen nog maar aan het deleten en blijf maar plaatjes schieten voordat ik er één heb die de test kan doorstaan. Bij elke blik in de spiegel schrik ik me rot. En al helemaal als ik mijn telefoon open die per ongeluk in de selfiestand staat; wie ís die treurige, oude vrouw? En mocht ik even vergeten dat die rimpels en plooien allemaal bij míj horen, dan zijn er nog altijd die steeds vaker terugkerende opmerkingen; wat kijk je sip/boos/verdrietig… In mijn hoofd kan ik een jonge blom zijn, maar in werkelijkheid ben ik 57 en dat zie je. 

Wel naar de pedicure

Het geeft niet, het hoort erbij, ouderdom komt met gebreken, wees blij dat je er nog bent, rimpels laten zien dat je geleefd hebt…. ach, ik ken alle excuses. Maar toch. Ik ga naar de kapper om m’n haar te laten kleuren, knippen, föhnen, de mondhygiëniste houdt m’n tanden wit, ik sport om in shape te blijven, laat m’n nagels verzorgen door mani- en pedicures, de schoonheidsspecialiste doet haar best op mijn huid, en de wenkbrauw-expert plukt en epileert zich suf om mijn brauwtjes de juiste vorm en kleur te geven. Waarom zou ik dan wel lijdzaam toekijken hoe mijn gezicht steeds triester wordt? 

Op naar Boerhaave

Het moest maar eens afgelopen zijn. Ik had per slot van rekening nog een heel leven voor me en even googelen naar cosmetische chirurgie kon geen kwaad. Toch? Nououou, dan had ik even buiten de gruwelijke krochten van het internet gerekend. Mislukte make overs, ontstoken wonden… wie wil, kan online alles vinden voor een middagje huiveren. Hier had ik niks aan. Echte informatie moest er komen. Van een echte dokter. Met een witte jas!

De stijlvolle wachtruimte in de Boerhaave kliniek.

Enter dokter Hortoglu, specialist bij Boerhaave kliniek, Nederlands grootste kliniek voor plastische chirurgie. De Boerhaave kliniek heeft in 2021 en 2022 al een plek in de top 10 van Zorgkaart Nederland en de Patiëntenfederatie Nederland weten te bemachtigen. Ook is de kliniek natuurlijk ISO-gecertificeerd. In deze kliniek, die sinds kort in Utrecht zit, maar ook al 100 jaar in Amsterdam, werkt een team van 17 plastisch chirurgen, 4 KNO-artsen, 2 oogartsen, en zijn er 10 operatiekamers. De zaak is bovendien 365 dagen per jaar open – ook ’s avonds en in het weekend. Dus wat houdt me tegen? Nou, misschien toch de angst voor het mes en de grote ingreep? 

Van schaamlipcorrectie tot facelift

In de kliniek die heerlijk rustgevend clean en professioneel is, neemt Hortoglu er alle tijd voor en legt me uit wat er allemaal mogelijk is. Natuurlijk, Boerhaave kliniek fixt alles wat er operatief te repareren valt (van borstoperaties tot schaamlipcorrecties, mommy make overs, liposucties en facelifts). Maar ook zonder snijden valt er bij mij echt wel het een ander recht te trekken. Ik leer over volumeverlies, over botox en fillers. Botox als de spierverlammer die mijn mimiek wat binnen de perken kan houden waardoor m’n rimpels minder zichtbaar zouden worden en hyaluronzuurfillers om de plooien rondom m’n neus en mond op te vullen. Met een paar prikjes en spuitjes kan hij al zichtbaar resultaat behalen, zo verzekert de dokter me. Of ik nog bedenktijd nodig heb? Welnee, let’s do it.

boerhaave
Het moment suprême.

1 op de 41 mensen 

Ik ben zeker niet de enige die ervoor kiest. In Nederland worden op jaarbasis ongeveer 450 duizend filler- of botoxbehandelingen verricht. Daarmee is het de meest voorkomende esthetische ingreep. Eén op de 41 vrouwen in ons land laat fillers inspuiten en ook mannen deinzen niet terug voor een spuitje om er beter of jonger uit te zien. Bij 1 op de 8 ingrepen gaat het om een man. De gemiddelde leeftijd van de behandelde patiënt is 43 jaar. 

Dus, opschieten nu, ik ben al 14 jaar te laat! Gelukkig is de ingreep zo gepiept. Comfortabel in een soort tandartsstoel laat ik het maar over me heen komen. De botoxprikjes zijn bijna pijnloos en op de gevoelige plekjes krijg ik wat verdovingsmiddel toegediend zodat ik de brede naald die de Juvederm-fillers zal inspuiten niet hoef te voelen. Ik krijg het een en ander in m’n traangootjes (tegen de wallen), in de marionetlijnen (lopen van de mondhoek naar beneden) en in de neus-lippen plooi (het beruchte ‘plooirokje’ boven de lip). Als ook m’n lippen eraan moeten geloven, krijg ik visioenen van influencers met monden als opgepompte fietsbanden. Alsof hij m’n gedachten raadt, bezweert Hortoglu me dat ik niet bang hoef te zijn: “Het wordt geen Oud-Zuid-gezicht.”

Vreemde kussen

Met de aanbevelingen van even niet naar de sauna of in de volle zon, niet intensief sporten en geen alcohol, sta ik even later weer op straat. De volgende dag voel ik me gebutst en gekneusd. Wat heb ik laten doen?! Ik drink moeilijk omdat m’n mond gek voelt en m’n dochter vindt mijn kus op haar hoofd raar en ielig. Gedurende de dag en ook de dagen erna verschijnen er zwarte vlekken op mijn bovenlip. Het zal toch wel weer wegtrekken…? Gelukkig heb ik geen speciale feestjes dit weekend. 

Na een dag of drie, vier trekt het gekneusde gevoel weg en wordt het effect van de botox merkbaar. M’n wenkbrauwen vliegen niet meer alle kanten op en m’n hoofd voelt ‘rustiger’. Ik heb nog altijd voldoende mimiek om m’n emoties en gedachtes kenbaar te maken. Na een week of twee is ook het effect van de fillers goed zichtbaar. Althans voor mij. Vol verbazing en verraste blijdschap kijk ik naar m’n spiegelbeeld. Dat ben ik, maar dan van jaren geleden. Voor het eerst in tijden ben ik weer blij als ik mezelf zie. Ik krijg er energie van en voel me vrolijk en fit. 

Marique botox

Eindelijk zelfverzekerd 

Gek genoeg krijg ik weinig reacties van anderen. Natuurlijk ben ik het mikpunt van grappen en pesterijtjes bij jongere collega’s (maar hen spreek ik over een paar jaar nog wel, als ze zelf aan de beurt zijn). Maar mensen die niet van mijn ingreep weten, zeggen er niets over. Een enkeling vindt dat ik er uitgeslapen uitzie, of vraagt of ik op vakantie ben geweest. Wellicht worden ze afgeleid door mijn haarkleur. Want nu ik mijn verjongingskuurtje heb gehad, ben ik er eindelijk klaar voor om mijn grijze haar te laten uitgroeien. Wellicht is het compensatiegedrag, maar ik voel me nu eindelijk zeker genoeg om die kleur aan te kunnen. Grappig genoeg is dat ook de slogan waarmee de kliniek zichzelf presenteert; ‘zelfverzekerd ben je het mooist!’ 

Dus doordat mijn huid is verbeterd en mijn rimpels zijn verminderd, voel ik het vertrouwen om mijn grijze look juist te omarmen. Een onverwacht bij-effect. Net als de extra opslagruimte op mijn telefoon, want voortaan is elke foto meteen weer raak. 

Zelf ook eens zoiets proberen, of je gewoon goed laten informeren? Check Boerhaave.nl. Hier vind je ook meer informatie over de andere behandelingen die zij aanbieden, ervaringen van anderen, én leggen de experts van de Boerhaave kliniek precies uit wat je van verschillende ingrepen kunt verwachten.

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws