Maakt het leven mooier

De leukste bijnamen van de royals op een rijtje

Ze dragen dan wel allemaal officiële titels, maar achter gesloten deuren hebben de royals ook gewoon bijnamen voor elkaar. Van koning Willem-Alexander tot aan prins William: wij zetten de leukste op een rijtje.

De leukste bijnamen van de royals op een rijtje

Veel leden van koninklijke families hebben lange, chique voornamen. Geen wonder dus, dat ook zij de nodige bijnamen voor elkaar bedenken! En daar zitten een heleboel verrassende namen tussen. Weet jij bijvoorbeeld welke royal door haar familie 'tante Pietie' wordt genoemd?

Koningin Elizabeth

Van alle Britse royals had wijlen koningin Elizabeth zonder twijfel de bijzonderste bijnaam. Deze kreeg ze van echtgenoot, prins Philip. Hij noemde zijn vrouw graag 'cabbage', of naar het Nederlands vertaald: 'kool'. Uh, oke... Dit feitje kwam naar voren in de film The Queen en werd later bevestigd door naasten van de familie.

Hoewel ze voor buitenstaanders natuurlijk altijd een hoogheid of een majesteit was, werd Elizabeth II door leden van haar familie simpelweg Lisbeth of Liz genoemd.

Prinses Beatrix

Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen voormalig koningin Beatrix? Nou, zij zou naar verluidt door haar vrienden en familieleden 'Trix' worden genoemd. Haar kleinkinderen hebben daarnaast de naam ‘Amma’ voor haar bedacht, een mix tussen oma en mama. Hoe zoet!

Koning Willem-Alexander

Eén van de meest iconische bijnamen moet natuurlijk wel die van Willem-Alexander zijn. In zijn studententijd werd hij 'Prins Pils' genoemd, omdat hij wel van een biertje hield én regelmatig een rondje gaf. Ha!

Charles en Camilla

Het Britse koningspaar zien we in het openbaar zelden affectie naar elkaar tonen, dus het is des te leuker om te ontdekken dat ze schattige bijnamen voor elkaar hebben bedacht. Al is de oorsprong ervan eigenlijk niet zo leuk...

Waar een bijnaam normaliter door iemand anders bedacht wordt, bedachten Charles en Camilla er namelijk zelf eentje in de tijd dat Charles nog met Diana was. Ze begonnen ze zichzelf 'Fred' en 'Gladys' te noemen aan de telefoon, zodat hun affaire niet op zou vallen. Deze namen kwamen voort uit een Brits radiocomedyprogramma, waar Charles naar verluidt groot fan van was. Camilla droeg zelfs ooit een armband met de initialen F en G.

Prinses Margriet

De Oranjes hebben een heleboel bijnamen voor elkaar, en dat geldt ook voor Margriet. Zij wordt al vanaf haar jonge jaren 'Pietie' genoemd, wat later is veranderd naar 'tante Pietie'. Ook Amalia, Alexia en Ariane schijnen haar zo te noemen. Waar die naam precies vandaan komt, is niet bekend, maar het is wél heel toevallig dat ze later ook met een Pieter getrouwd is natuurlijk!

Prins William en Kate

Al in zijn kindertijd kreeg prins William een hele schattige bijnaam: 'wombat'. Die werd hem gegeven door zijn moeder, prinses Diana, en de naam is altijd blijven hangen. "Ik kom er nu niet meer vanaf", zei hij in een interview met NBC in 2007. “Het begon toen ik twee was, toen we met onze ouders naar Australië gingen." De wombat is een dier dat in dat land leeft, en daar heeft William heeft zijn bijnaam aan dat diertje te danken. "Niet omdat ik eruitzie als een wombat. Of misschien juist wel...", grapt hij.

Tegenwoordig noemt vrijwel iedereen hem 'Will', wat simpelweg een afkorting van zijn eigen naam is. En dan is er nog de bijnaam 'Babe', die heeft hij van Kate gekregen. Zelf noemt hij Kate graag lieveling of 'poppet'.

George, Charlotte en Louis

Ook de kinderen van Wills en Kate houden er leuke bijnamen op na. Die van prins George is echter niet door zijn familie bedacht, maar door zijn klasgenoten. Zij noemden hem 'P.G'. Prinses Charlotte heeft de schattige bijnaam 'Lottie'. Hier zit geen bijzonder verhaal achter, behalve dat het afgeleid is van haar eigen naam. Het koosnaampje heeft ze te danken aan mama Kate, die haar altijd zo noemt. En Louis? Die wordt - al sinds zijn geboorte - door zijn oudere broer en zus liefkozend LouLou genoemd. Schattig!

Harry en Meghan

Hertogin Meghan noemt haar man regelmatig 'Haz'. Kort maar krachtig, en het klinkt eigenlijk wel lekker stoer. In ieder geval stoerder dan het zoete 'My love', dat de hertogin af en toe ook gebruikt. Harry zelf kort Meghans naam graag in naar 'Meg'. Easy as that.

Royalty
  • Royalty Online, Beau Monde archief
  • NL Beeld