Maakt het leven mooier

De highlights van Milan Fashion Week: een spektakel met opmerkelijke looks

Maandagavond was de laatste show van Milan Fashion Week te bewonderen. De outfits op de runways waren een feestje om te zien - van Dolce & Gabbana's eerbetoon aan Madonna tot tijdloze klassiekers van Max Mara.

Fashion

Het was een fashion week gevuld met verrassingen in Milaan. De opmerkelijke mix van stijlen, materialen en kleuren die we voor deze herfst voorbij zagen komen, lijkt een trend die in het voorjaar van 2025 voortgezet gaat worden. We delen de meest opmerkelijke runway outfits!

Kinderlijke verwondering

De runways van Bottega Veneta waren een throwback naar onze kindertijd - een tijd van experimenteren en eindeloze mogelijkheden. "Ik was geïnteresseerd in het idee van de verwondering die je als kind hebt, de eerste ervaring met mode als je de kleding van je ouders past en verkleedpartijtjes speelt", zei Bottega Veneta’s Matthieu Blazy. Oversized silhouetten, speelse gekreukte laagjes, verkleedfranjes en lunchpakketten stalen de show!

Iconische looks

De geruchten over Madonna's optreden op de catwalkshow van Dolce & Gabbana deden de ronde sinds de openingsdag van de Milan Fashion Week. Die geruchten werden bevestigd toen de Queen of Pop in een zwarte Dolce & Gabbana-sluier en kroon verscheen.

De modellen toonden krullende blonde pruiken, puntige bh-topjes (een knipoog naar het iconische ontwerp van Jean Paul Gaultier) en korsetten met veters. "Madonna is altijd ons icoon geweest. Dankzij haar zijn veel dingen in ons leven veranderd", zeiden Stefano Gabbana en Domenico Dolce, verwijzend naar een nauwe samenwerking die teruggaat tot 1992, toen het tweetal kostuums ontwierp voor haar The Girlie Show-tour.

Koninklijk chic? Niet echt. Wél een prachtig eerbetoon met iconische looks.

Classy innovatie

De klassieke designfilosofie van Max Mara werd opnieuw uitgevonden met een frisse twist: zie helderwitte overhemdjurken, maatwerk met een opengewerkte rugdetails en de meest elegante plooien die je je kunt inbeelden. "Het was allemaal erg leuk, omdat het een experimentele aanpak was die ik nog niet eerder had gevolgd, hoewel het mijn doel niet was om op de catwalk iets te presenteren dat ook maar enigszins experimenteel leek. Ik denk niet dat een vrouw naar een Max Mara-winkel wil gaan en het gevoel wil hebben dat ze deel uitmaakt van een experiment," zei Ian Griffiths. Absoluut koninklijk chic, in tegenstelling tot Gabbana's eerbetoon.

Vrijgevochten

De sfeer van experimenteren én de mix van kleuren, materialen en stijlen die we terug zien komen, zet Filippo Grazioli voort tijdens de Milaanse fashion week. De ontwerper is niet bang voor gedurfd en kleurrijk. Dat komt goed van pas bij Missoni, waar grafische bloei en een vrijgevochten aanpak centraal staan. Grazioli dacht aan 'de energie van chaos door een eindeloze dans van kleuren en vormen'. Kleurrijke bladeren van kwastjes, stekelige breisels, chevrons, driedimensionale zigzags en donzige stoffen zorgen voor een vrije, instinctieve collectie. Een groot contrast met de klassieke looks die Max Mara presenteerde!

Power vrouwen

Tod's creatief directeur Matteo Tamburini koos voor strakke snitten en een klassiek palet, gemaakt van lichtgewicht katoen en leer. Een look die ons powervrouw vibes geeft! Het decorontwerp van de Italiaanse beeldhouwer Lorenzo Quinn gooide hoge ogen – een solide viering van Made-in-Italy-vakmanschap voordat de modellen zelfs maar een voet op de catwalk hadden gezet.

Van stoffen die de indruk wekken dat het model uit een bubbelbad is gestapt en kinderlijke, kleurrijke outfits tot strakke snitten en elegante plooien - de runways waren een spektakel met opvallende momenten. Zo'n levendige fashion week willen we wel vaker zien!

Fashion
  • The Guardian, Savoir Flair, Wallpaper
  • NL Beeld