Maakt het leven mooier

De catwalk-looks van dit najaar: zó maak je ze zelf!

De herfst- en winterlooks voor 2024/25 zijn een indrukwekkende mix van verschillende stijlen. Van leer en bont bij Hermès tot de comfy, kleurrijke creaties van Dries van Noten. "Wearable doesn’t have to be boring", stelde hij al eens, en dat lijkt symbolisch voor alle najaarstrends van dit jaar. 

najaar

Ondanks de uiteenlopende modecollecties zijn er flink wat overeenkomsten waarin de trends voor dit najaar zichtbaar zijn. Een greep uit de grootste gemene delers: midi-rokken, comfy én warm, bloemen en veel grijs. Wél afgewisseld met knaltinten zoals wijnrood en gifgroen. Overigens waren de beautylooks net zo prachtig als de modecollectie zelf.

Beauty

De beautylooks van dit seizoen zijn een weerspiegeling van de modetrends: ingetogen elegantie met gewaagde accenten. Kenmerkend voor de looks zijn de minimalistische basis met de nadruk op een zachte gloed, geaccentueerd met felle kleuren en opvallende lippen.

Jurken én broeken

De combinatie van jurken en broeken werd populair in de jaren 90, met celebs zoals Jennifer Aniston die de look omarmden. De gedurfde stylingkeuze is uitgegroeid tot een modestatement en maakt dit jaar een come-back. Je hoeft je geliefde summerdress dus nog niet in te pakken! Deze look domineerde de catwalk bij modehuizen zoals Prada, Balenciaga, Loewe, Courrèges, Givenchy en Schiaparelli.

Wil je de trend zelf proberen? Begin met een basic, effen jurk over een broek in neutrale tint. Je kunt met verschillende lengtes en stoffen experimenteren, zoals een lange jurk over een strakke broek of een korte jurk met een wijde broek. Maak je look af met een statement riem of opvallende high heels!

Grote (midi) rokken

Ook de midi-rok maakt een come-back. Hét voorbeeld van bon ton - de midi-lengte is chique en flatteus. Combineer de rok met een stoere, leren jack of een oversized coltrui en je bent good to go!

Grijs en gifgroen

Bij Prada, Gucci en Miu Miu konden we er niet omheen: gifgroen domineerde de catwalk. Liever een neutrale kleur? Dan is grijs jóuw kleur dit seizoen. Acne Studios liet zelfs zien dat grijs niet saai hoeft te zijn. Met de juiste materialen en accessoires maak je je look compleet. Toch een tint toevoegen? Dan is grijs een mooi, neutraal canvas om mee te experimenteren. Overigens werd ook zichtbaar dat grijs het nieuwe blauw is als het om denim gaat.

Veel laagjes met grote silhouetten

Als het op silhouetten aankomt, is oversized nog steeds trending. Gecombineerd met een enorme hoeveelheid lagen. Denk aan dubbele cardigans, blouses en truien of een grote sjaal of mantel over je outfit. Jezelf inpakken met warme materialen voor de winter is iets waar we op de redactie groot fan van zijn, en nu is het ook nog goedgekeurd door de grote modehuizen. Onder andere Louis Vuitton, Proenza Schouler en Bottega Veneta gaven prachtige voorbeelden van de head-to-toe coverup.

Flower power

Bloemenprints van het tafelkleedje en het behang van je oma zijn hotter dan ooit. Óók in het najaar! De collectie van Loewe ademde bloemenprint en ook Balmain, Rabanne en Rokh waren er niet vies van. Dus trek die bloemenjurk maar uit de kast voor je diner, gala of andere feestelijke gelegenheid!

Moge het duidelijk zijn: zwart is niet langer de standaard. De bijzondere mix van stijlen, kleuren, materialen en vormen geeft ons eindeloze inspiratie voor het najaar! Één ding is zeker: deze trends staan garant voor een comfy, warme winter.

Fashion
  • Harper's Bazaar, Elle, Vogue, Runways, Trendy Style
  • NL Beeld