Glamour met een knipoog

Schone schijn: Lady Gaga wilde ontsnappen aan de pijn. 'Vanbinnen ging ik kapot.'

Roem, geld, de looks... Celebs lijken alles mee te hebben. Lady Gaga heeft een succesvolle carrière - vrijdag 4 oktober komt de film Joker: Folie à Deux uit waarin ze, samen met Joaquin Phoenix, de hoofdrol speelt. Maar schijn kan bedriegen.

Lady Gaga bij première van Joker

Lady Gaga heeft zich de afgelopen jaren getransformeerd van hitmachine naar een geliefde actrice. Ze werd bekend als zangeres maar speelde haar eerste hoofdrol in het vijfde seizoen van American Horror Story. Ze werd genomineerd voor een Oscar voor haar acteerwerk in A Star Is Born en met het soundtracknummer Shallow wist ze de filmprijs te winnen. In 2021 vertolkte ze één van de hoofdrollen in House of Gucci en vanaf 4 oktober is ze te zien als Harley Quinn in de tweede Joker-film. Desalniettemin kent de Amerikaanse diepe dalen, waar ze tot op de dag van vandaag mee worstelt.

Toen

Op haar negentiende werd Lady Gaga herhaaldelijk verkracht door een twintig jaar oudere muziekproducent. “Zeven jaar lang sprak ik er met niemand over. Van buiten was er niets aan de hand, vanbinnen ging ik kapot. Mijn leven was heel bizar. Ik werd plotseling een ster en reisde de wereld rond, van hotelkamer naar vliegtuig, van limousine naar podium. Ik negeerde mijn trauma. Tótdat ik plotseling intense pijn kreeg, in mijn hele lichaam. In het ziekenhuis werd ik van top tot teen onderzocht, maar ze konden niets vinden. Toen een psychiater naar mijn kamer werd gestuurd, werd ik boos. Ik vroeg om een dokter, om pijnstillers. Hij liet zich echter niet wegsturen. Lang verhaal kort: ik had trauma respons, dat uitte zich in fibromyalgie, pijn in mijn bindweefsel en spieren.”

Nu

De zangeres kreeg de diagnose PTSD (posttraumatische stress-stoornis) en ging in therapie. “In die tijd deed ik ook aan zelfverwonding - als je snijdt, voel je voor een halve seconde verlichting, je ontsnapt aan de pijn die je ergens anders voelt. De gesprekken met mijn therapeut hebben me enorm geholpen, net als medicijnen. Ik slik antipsychoticum. Als ik het niet neem, beland ik in een negatieve spiraal en krijg ik spasmen in mijn slaap.”

Later

Gaga wil van het stigma op antidepressiva af. “De medicijnen zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Het kan enorm helpen. Als ik ze niet zou nemen, zou ik de controle verliezen.” Ze benadrukt wel dat de pillen niet ondoordacht moeten worden geslikt. “Een huisarts die antidepressiva voorschrijft, is foute boel. Hij moet je doorverwijzen naar een psychiater. Je moet echt onderzocht worden door iemand met verstand van mentale issues.”

Joker: Folie à Deux

Lady Gaga staat erom bekend rollen te spelen die vaak dicht bij haar eigen persoonlijkheid liggen. Ook Harley Quinn, haar personage in Joker: Folie à deux, schuurt dicht tegen Gaga zelf aan, benadrukte ze in gesprek met Rolling Stone. “Ik voelde me zo verbonden met haar. En toen we klaar waren met de opnames, was ik nog niet klaar met haar”, aldus Gaga. “Ik zeg eigenlijk: als vrouw kies ik om wat of wie dan ook te zijn die ik wil zijn op welk moment dan ook, hoe ik me ook voel. En ongeacht wat je van me wil, ik zal mezelf zijn.”

Joker: Folie à Deux is de opvolger van Joker uit 2019 waarin de kijker werd meegenomen in de verknipte gedachten van Arthur Fleck, die afgleed naar de wereld van de waanzin. Harley Quinn ziet Fleck voor wie hij werkelijk is: geen zielige man met psychische klachten, maar een icoon die de macht heeft om met een knip in zijn vingers de wereld in brand te zetten.

Celebrity
  • Beau Monde, De Morgen, AD
  • NL Beeld